- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă complet sistemul Casei de Pensii. Guvernul face anunțul crucial pentru 5 milioane de români

16 May, 12:48 • Bumbeneci Diana
Se schimbă radical sistemul Casei de Pensii: Guvernul a făcut anunțul așteptat de toți pensionarii
Se schimbă complet sistemul Casei de Pensii. Guvernul face anunțul crucial pentru 5 milioane de români

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, la începutul ședinței de Guvern, că se va introduce un nou sistem informativ la Casa Națională de Pensii Publice. Potrivit surselor guvernamentale, noul sistem va digitaliza relația dintre pensionar și casele de pensii, aceștia din urmă fiind scutiți de foarte multe drumuri.

Sistemul Casei de Pensii se schimbă

Mai mult, noul sistem va include posibilitatea de a-ți introduce datele și apoi se poate simula un calcul al pensiei. În același timp, aplicația „e-Talon” va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit.

”Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

pensii
pensii

Potrivit primelor informații din Guvern, actualul sistem al Casei Naționale de Pensii Publice va fi modernizat total din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
    Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
  • Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.
  • Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

Fiecare cetățean își va putea simula calculul pensiei

Noul program informatic vine să sprijine și românii care au nevoie să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

Ai mai putea citi și: Planta care îmbogățește românii peste noapte! Se obțin 30.000 de euro la hectar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult