- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă facturile la gaze şi curent. Ce reguli trebuie să respecte toţi furnizorii din România

13 Jan, 10:05 • Cornel Ghimeșan
Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Astfel, documentul schimbă facturile la gaz și energie electrică ale românilor.
Se schimbă facturile la gaze şi curent. Ce reguli trebuie să respecte toţi furnizorii din România

Se schimbă facturile la gaze şi curent. Conform noii legi, furnizorii de gaze vor fi obligaţi să ofere o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului.

Astfel, indiferent dacă au fost instalate sau nu contoare inteligente, furnizorii din România trebuie să pună la dispoziţia clientului final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile, să pună la dispoziţia clientului mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică, scrie wall-street.ro.

Citeşte şi: Austria dă o nouă lovitură României! După ce a exploatat petrol de la noi, OMV susține că nu va plăti României taxa de solidaritate

De asemenea, furnizorii de gaze naturale trebuie să pună la dispoziţie, cel puţin o dată pe an, într-o factură sau într-o anexă a acesteia, următoarele date: comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul anterior, preferabil sub formă grafică; datele de contact (adresele de site-uri de internet) ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei, de unde consumatorii pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice; adresa de site în care se găsesc, într-o formă clară şi uşor de înţeles, consumurile de gaze naturale ale clienţilor finali etalon, pe categorii de consum, în cazul în care astfel de site-uri există; să nu perceapă plăti suplimentare pentru informaţiile solicitate de clienţii finali legate de facturile de gaze naturale; să transmită, la cererea clienţilor finali, informaţiile privind costul actual şi cel estimat al gazelor naturale, în timp util şi într-un format uşor de înţeles, care să le permită acestora să compare diferite oferte pentru condiţii identice / similare.

Citeşte şi: Lovitură grea pentru ”decreței”! Ce pensii vor avea cei peste 1,8 milioane de români născuţi după 1968

Actul normativ semnat de Klaus Iohannis prevede şi introducerea contoarelor pentru căldură în toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare: „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

Legea mai stipulează că „pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult