- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se scumpesc abonamentele la telefon! Marile companii din telecomunicații au anunțat că sunt afectate de criza energetică

24 Oct, 10:44 • Cornel Ghimeșan
Marile companii din industria de telecomunicații ar putea să crească tarifele abonamentelor pe fondul scumpirilor din energie. Aceștia susțin că aceste scumpiri au dus la cheltuieli sporite care trebuie compensate. Din păcate acest fenomen se răsfrânge tot asupra consumatorului final.
Se scumpesc abonamentele la telefon! Marile companii din telecomunicații au anunțat că sunt afectate de criza energetică

Marii operatori locali de telecomunicații iau în calcul să majoreze tarifele abonamentelor, în contextul creșterii prețurilor la energie electrică, a cărei pondere în total cheltuieli a sporit semnificativ în ultimele luni.

„În discuțiile cu reprezentanții operatorilor, aceștia au susținut că majorarea prețurilor la energie electrică a contribuit la sporirea semnificativă a ponderii acestui tip de cheltuială în totalul cheltuielilor operaționale și că vor fi nevoiți, cel mai probabil, să aplice în perioada următoare majorări tarifelor practicate la abonamente, cuantumul majorării urmând să fie decis în funcție de rezultatele unor analize interne. Ei mai susțin că au luat măsuri de reducere a impactului acestor creșteri prin diminuarea altor categorii de cheltuieli, dar că spațiul de manevră este limitat”, a declarat pentru Profit.ro o sursă din cadrul autorității de reglementare în domeniu (ANCOM).

Alte articole: Moldova riscă să rămână în întuneric! Stare de urgență! Toți moldovenii trebuie să înceapă să economisească curentul electric de mâine!

În luna septembrie, Vodafone România și-a anunțat clienții că, începând cu luna octombrie, va majora abonamentul lunar cu un euro, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică. De asemenea, operatorul a introdus în contracte o clauză care permite majorarea tarifelor în funcție de rata inflației.  Compania și-a justificat atunci decizia de creștere a tarifelor prin majorarea costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi, de exemplu, creșterea costurilor de furnizare a energiei electrice și a carburantului).

Abonamentele la telefon se vor scumpi în următoarea perioadă

„Ca urmare a creșterii costurilor legate de furnizarea serviciilor noastre, inclusiv ale unora dintre extra-opțiunile oferite clienților, prețurile abonamentelor vor fi majorate proporțional. Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei, situație intervenită ulterior primelor anunțuri de modificare a tarifelor.

Notificarea trimisă clienților cuprinde și informarea legată de aplicarea tarifului de 1 euro doar clienților pentru care se emit facturi tipărite, cu scopul reducerii consumului de hârtie. Pentru evitarea acestui cost, le recomandăm clienților noștri să activeze factura în format electronic în aplicația My Vodafone. Clienții care nu sunt de acord cu modificările menționate au posibilitatea de a denunța unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la primirea notificării, fără plata vreunei penalități sau despăgubiri”, a transmis compania ulterior presei, după trimiterea notificării către clienți.

Se scumpesc abonamentele la telefon! Marile companii din telecomunicații au anunțat că sunt afectate de criza energetică
Se scumpesc abonamentele la telefon! Marile companii din telecomunicații au anunțat că sunt afectate de criza energetică

Operatorii nu au obligația de a notifica ANCOM cu privire la majorarea tarifelor, piața de retail fiind complet liberalizată. În schimb, aceștia au obligația să transmită autorității informațiile privind noile tarife practicate, pentru a fi disponibile în Veritel.ro, comparatorul de oferte telecom independent și necomercial, creat și administrat de ANCOM.

„Dacă prețurile la energie electrică râmân la nivelurile de acum, vom fi nevoiți să scumpim cu încă 10-15%, creând astfel supra-inflație, peste indicele actual existent”, au declarat surse din industria de profil.

Citește și:Apar primele pedepse pentru bătaia de joc. ANPC a amendat Electrica Furnizare pentru că nu a emis la timp facturile

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult