Langoșul este un tip de mâncare tradițională regăsit în bucătăria maghiară. Numele provine din cuvântul „lang”, ceea ce în maghiară înseamnă „flacără“, făcându-se referire la modul în care se prepară acest produs. Mulți oameni spun că, de fapt, langoșul ar fi ajuns la unguri de la turci, iar alții consideră că au o istorie mai îndepărtată și că fac parte din bucătăria maghiarilor de pe vremea romanilor, fiind inițial un tip de foccacia.
Langoșii se regăsesc atât pe plaiurile mioritice, cât și în Ungaria, Austria, dar și alte țări vecine. De obicei, aceștia sunt asezonați cu smântână, brânză, cașcaval, șuncă sau chiar cu dulceață sau ciocolată.
În general, langoșii sunt preparați cu ocazia unor sărbători religioase sau în târguri și piețe, însă cei mai buni sunt cei preparați în casă. În Ungaria, țara lor de origine, langoșii se servesc unși cu smântână, apoi, deasupra se presară brânza Emmenal și felii subțiri de ceapă verde, notează Iată rețeta pentru prepararea celor mai buni langoși.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se începe prin prepararea aluatului. Se pune făina într-un bol adânc, apoi se face o gaură în mijloc și se adaugă drojdia mărunțită. Ulterior, se toarnă laptele călduț și se lasă 10 minute deoparte pentru a-și face efectul drojdia.
Următorul pas este începerea frământării aluatului, punând și sarea. Este important de știut că aluatul se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar după ce este gata, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit timp de o oră.
Ulterior, după ce crește suficient, se împarte în 8 bucăți egale și se formează biluțe. Pe suprafață de lucru presărată cu făină se întinde fiecare bilă de aluat subțire, iar într-o tigaie se pune la încins uleiul. Ulterior, se începe prăjirea langoșilor pe rând. Apoi, se scot pe șervețele și se servesc simpli sau cu smântână, brânză sau cașcaval.