- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ședința acționarilor Nuclearelectrica: Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești

18 Apr, 19:03 • Fundeanu Madalina
Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești. Iată ce alte decizii s-au luat în ședința de miercuri a acționarilor Nuclearelectrica.
Ședința acționarilor Nuclearelectrica: Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor mici de la Doicești

În cadrul ședinței de miercuri a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica, ​Ministerul Energiei a blocat toate punctele de pe ordinea de zi legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, conform informațiilor prezentate de Economedia.

Ședința acționarilor Nuclearelectrica. Ce decizii s-au luat

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi avea în vedere aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Ministerul Energiei a transmis apoi că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România și că punctele vor fi reluate într-o ședință din viitorul apropiat, pentru a clarifica între timp anumite aspecte.

Pe agenda ședinței de miercuri a Nuclearelectrica se regăseau mai multe puncte care făceau referire la continuarea proiectului de reactoare nucleare mici de la Doicești, la încheierea unui parteneriat cu un fond coreean și acordarea unui împrumut companiei de proiect.

Astfel, s-au decis următoarele:

  • „Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate”
  • „Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A”.
  • „Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect“.

Citește mai multe știri: România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie şi în 2024. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”

Nuclearelectrica
Nuclearelectrica

Acestea erau chiar propuneri venite din partea Ministerului Energiei.

Pe de altă parte, în ședința de miercuri, Ministerul Energiei, acționar majoritar al Nuclearelectrica, s-a abținut de la vot.

În urma ședinței, Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă în care a afirmat că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, dar că a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

„Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, a transmis Ministerul.

Vezi și: Prima centrală nucleară cu mini-reactoare din Europa va fi gata până în 2030 la Doicești. Anunțul făcut de Sebastian Burduja