- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prima centrală nucleară cu mini-reactoare din Europa va fi gata până în 2030 la Doicești. Anunțul făcut de Sebastian Burduja

18 Mar, 19:56 • Adrian Popovici
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România a primit aprobarea pentru construirea primei centrale cu mini-reactoare nucleare din Europa.
Prima centrală nucleară cu mini-reactoare din Europa va fi gata până în 2030 la Doicești. Anunțul făcut de Sebastian Burduja

România a obținut aprobarea pentru construirea primei centrale cu mini-reactoare nucleare din Europa. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, transmite Antena 3 CNN.

Viitoarea centrală cu mini-reactor nuclear din Europa va fi amplasată la Doicești, în județul Dâmbovița. Planul prevede instalarea a cel puțin unul dintre cele șase reactoare modulare mici până în 2030. Cu toate acestea, proiectul îi nemulțumește pe localnici, îngrijorați de problemele pe care le-ar putea cauza radiațiile.

Te-ar putea interesa și: Producția de energie nucleară a Europei a scăzut cu 16% în 2022. România, printre țările cu cel mai puțin curent obținut din reactoarele nucleare

Proiectul centralei cu mini-reactoare nucleare de la Doicești. Foto arhivă
Proiectul centralei cu mini-reactoare nucleare de la Doicești. Foto arhivă

Anunțul făcut de Sebastian Burduja despre mini-reactoarele de la Doicești

„Într-o zi pe care o consider una istorică, într-un loc pe care îl consider cu potențial de a arăta lumii întregi ceea ce România este capabilă să facă, să deseneze viitorul. Şi viitorul energiei acesta este.

Primul meu mesaj, este așadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul 2050. A spus-o și secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii, întruniți în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare în același orizont. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură.

Avem aici, la Doicești, unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național și am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură. Deci este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nucleară electrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni”, a transmis Sebastian Burduja pe tema mini-reactoarelor.

Istoricul proiectului de mini-reactoare nucleare

Compania NuScale, cu sediul în Statele Unite ale Americii, dezvoltă tehnologia mini-reactoarelor nucleare (SMR) și a încheiat un acord cu România pentru construirea unei centrale pe locul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, sta după un proiect similar din SUA, a fost anulat. Astfel, România devine prima țară în care vor fi folosite aceste mini-reactoare nucleare.

Se estimează că centrala electrică NuScale VOYGR, echipată cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe, situată la Doicești, va genera aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, va crea 1.500 de locuri de muncă în timpul construcției și 2.300 de locuri de muncă în producție. De asemenea, această centrală va contribui la reducerea emisiilor de CO2 ale României cu aproximativ 4 milioane de tone pe an.

În luna decembrie a anului 2022, RoPower și NuScale au semnat un contract pentru prima fază a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România. Această fază cuprinde evaluarea impactului asupra mediului, investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, care este fosta termocentrală de la Doicești, și estimarea costurilor specifice ale proiectului.

Citește și: Inginerii care vor lucra la centrala nucleară de la Doicești vor avea un salariu la care mulți nici nu-și permit să viseze. Vor fi disponibile 200 de posturi permanente