- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Casei de Pensii anunță când se va face egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. „Noutatea este că practic egalizarea se face treptat”

06 Nov, 22:37 • Bumbeneci Diana
Șeful Casei de Pensii a vorbit din nou despre momentul în care va fi realizată egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Schimbarea se va face treptat.
Șeful Casei de Pensii anunță când se va face egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. „Noutatea este că practic egalizarea se face treptat”

Veste bună pentru românii care se gândesc la vârsta de pensionare! Șeful Casei de Pensii a vorbit duminică seară despre momentul în care va fi realizată egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.

Când se va face egalizarea vârstei

Potrivit șefului CNPP, vârsta de pensionare la femei va crește treptat, la 63 de ani, până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să crească la 65. Așadar, după 2035, femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

„Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat, și vreau să vă spun că și în actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților. Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. Practic, în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii

În acest sens, femeile care au născut și au crescut copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Prin noua decizie, mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Art. 51- (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

Legea Pensiilor 2024. Partidul PNL a fost cel care a venit cu ideea unor beneficii suplimentare referitoare la pensie pentru mame.

„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a explicat Nicolae Ciucă pe acest subiect în cadrul dezbaterilor care au avut loc.

Vezi și: Pensii decembrie 2023. CNPP anunță când ajung banii la pensionari

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult