- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Fiscului îi urechează pe inspectorii care au dat amenzi de 30.000 de lei ţăranilor care vând fructe pe marginea drumului: „Îmi este ruşine că asemenea oameni lucrează la ANAF”

11 Nov, 16:00 • Gabriela Andreescu
Șeful Fiscului, Lucian Ovidiu Heiuş, a recunoscut, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu toate lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive.
Șeful Fiscului îi urechează pe inspectorii care au dat amenzi de 30.000 de lei ţăranilor care vând fructe pe marginea drumului: „Îmi este ruşine că asemenea oameni lucrează la ANAF”

Lucian Ovidiu Heiuş a povestit jurnaliștilor despre un caz în care doi inspectori de la Antifraudă Deva au dat patru amenzi în valoare de 30.000 de lei unor ţărani care vând mere sau pere pe marginea drumului. Șeful fiscului s-a arătat revoltat de această decizie, afirmând că îi este ruşine că asemenea oameni lucrează la ANAF şi aşa înţeleg ei să lupte împotriva marii evaziuni fiscale, informează news.ro

Heiuș a criticat decizia inspectorilor respectivi, spunând că vestul țării are probleme mult mai mari cu evaziunea fiscală:

„Din păcate, nu întotdeauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF-ului sunt pozitive. Doi inspectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul ţării, au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a terminat. În mintea lor au considerat că în Timişoara toate cluburile îşi fiscalizează toate veniturile, toate marile restaurante înregistrează tot ceea ce se vinde, că achiziţiile intracomunitare din Arad sunt toate înregistrate şi fiscalizate, că în Caraş nu se mai face contrabandă cu alcool,” a spus șeful ANAF.

Lucian Heiuș s-a arătat foarte revoltat împotriva celor care au aplicat amenzile, spunând că nu poate să-i numească inspectori, ci doar indivizi.

„Ce au considerat aceşti inspectori, îmi cer scuze, nu inspectori, aceşti indivizi pentru că dacă-i numesc inspectori Antifraudă deja e prea mult. S-au dus în luna octombrie şi au dat patru amenzi în valoare de 30.000 de lei acelor oameni, acelor ţărani care stau pe marginea drumului, câteodată chiar în faţa casei şi vând nişte mere, nişte pere, nişte struguri, poate un borcan de miere având certificat de producător. Aceşti indivizi, repet, nu pot să fie numiţi inspectori fiscali, inspectori antifraudă le-au dat la patru asemenea persoane câte treizeci de mii de lei amendă”, a afirmat Heiuş.

Șeful Fiscului, Lucian Ovidiu Heiuş, a recunoscut, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu toate lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive
Șeful Fiscului, Lucian Ovidiu Heiuş, a recunoscut, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu toate lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive

Oficialul Fiscului consideră că cei doi inspectori de la Antifraudă fac ANAF-ul de râs.

„Aici au considerat ei că este marea evaziune fiscală, că ăsta este rolul Antifraudei, să meargă şi să găsească frauda adevărată în România, la cei patru oameni care vindeau nişte mere şi nişte pere, care într-adevăr probabil că nu erau din grădina lor proprie aşa cum prevede legea şi le-au dat zece mii de lei amendă pentru aceasta şi le-au mai găsit trei litri de ţuică şi le-a dat douăzeci de mii de lei amendă. În total a primit amendă o persoană treizeci de mii de lei, un om care în loc să fure, în loc să stea cu mâna întinsă stă poate toată ziua în soare, în praf, în vânt pe marginea drumului să vândă corect nişte produse, să-şi completeze venitul. Şi vin aceşti nemernici care fac de râs ANAF-ul, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Antifraudă, care îşi fac treaba aşa cum trebuie, colegi care se duceau şi confiscau trei kilograme de aur de la case de amanet din Strehaia. Şi aceşti indivizi se duceau să dea amenzi de treizeci de mii de lei la acei oameni care stau şi vând pe marginea străzii”, a precizat preşedintele ANAF.

Șeful Fiscului a mai declarat că, în timp ce cei mai mulţi angajaţi ANAF luptă cu marii evazionişti, unii inspectori preferă să găsească evaziunea pe marginea străzii:

„Marea majoritate a angajaţilor ANAF se luptă cu marii evazionişti, fac controale la marile societăţi din România, fac dosarele preţului de transfer, ne chinuim să valorificăm bunurile celor care sunt condamnaţi penal, încercăm şi reuşim să facem planul de încasări şi aceşti oameni se duc şi dau amenzi cu o distanţă incredibilă faţă de gravitatea faptei. Nu au mers niciodată în ultimii ani să facă un dosar de o importanţă deosebită, să găsească o evaziune undeva, au găsit evaziunea pe marginea străzii, la cel care vinde nişte mere prune şi trei litri de ţuică. Nu pot şi nu o să tolerez niciodată un asemenea comportament”, a explicat Heiuş.

Citește și: ANAF îi vânează pe stomatologi și pe cei care închiriază pe Airbnb şi Booking. Șeful Fiscului: „Este normal ca și beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult