- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Senatul a adoptat prin vot proiectul fostului premier Nicolae Ciucă. Amendă de până la 20.000 lei pentru nerespectarea unei prevederi potrivit căreia pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri

13 Nov, 22:10 • Fundeanu Madalina
Senatorii au aprobat proiectul lui Nicolae Ciucă, prin care vor fi amendați cu până la 20.000 lei cei care pun diverse însemne pe tricolorul național. Pentru a intra în vigoare proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.
Senatul a adoptat prin vot proiectul fostului premier Nicolae Ciucă. Amendă de până la 20.000 lei pentru nerespectarea unei prevederi potrivit căreia pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri

Senatul a adoptat prin vot proiectul fostului premier Nicolae Ciucă, actual președinte al Senatului, care propune sancţionarea cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei a nerespectării unei prevederi, inițiate tot de acesta și devenită lege, potrivit căreia pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, potrivit profit.ro.

Senatorii au aprobat proiectul lui Nicolae Ciucă, prin care vor fi amendați cu până la 20.000 lei cei care pun diverse însemne pe tricolorul național

La data de 31 mai 2023, la inițiativa fostului premier Nicolae Ciucă, Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiie publice (Legea nr. 176/2023), prin care s-a stabilit următoarea interdicție:

„Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.

Nicolae Ciucă spune că interdicția de mai sus a reprezentat „primul pas în consacrarea sacralității drapelului național ca simbol național și constituțional”.

Astfel, Ciucă vrea ca dispoziția legală să fie respectată și: „având ca scop prevenția încălcării legii”, este de părere că este necesar: „al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancțiunea pentru nerespectarea interdicției consacrate prin articolul I din Legea nr. 176/2023”.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre banii pentru majorarea pensiilor: Nu ne permitem anul viitor să creştem taxe şi impozite

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

„Pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constitue o abatere gravã de la ordinea publicã și trebuie sancționatã proporțional, cu amendã în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale”, afirmă Nicolae Ciucă.

Așadar, proiectul completează legea inițiată anterior de fostul prim-ministru prin introducerea în lege a sancțiunii contravenționale în cuantum de la 10.000 lei pânã la 20.000 lei pentru nerespectarea dispozițiilor de a nu fi adăugate alte însemne pe drapelul național decât cele militare sau stabilite prin lege. Pentru a intra în vigoare proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.

De Ziua Drapelului Național, Nicolae Ciucă a subliniat și că avem datoria de suflet să respectăm simbolurile statului și să nu comitem niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora.

„Dragi români, noi toți avem datoria de suflet să respectăm simbolurile statului și să nu comitem niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora. Prin acest comportament ne arătăm respectul pentru statul și poporul român, pentru istoria noastră națională și pentru toți cei care s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru țară.

Păstrăm astfel neatinse unul dintre cele patru simboluri naționale. Drapelul, Ziua Națională, Imnul Național, Stema țării și Sigiliul statului. Avem nobila misiune de a transmite noilor generații respectul pentru țară și pentru aceste simboluri și să ducem, cu demnitate, numele României și Tricolorul oriunde ne-am afla”, a declarat acesta, potrivit capital.ro.

Vezi și: Ultimele declarații ale lui Marcel Ciolacu privind pensiile românilor! „Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate”