Guvernul României continuă să caute soluții pentru a sprijini seniorii cu venituri mici, în condițiile în care indexarea pensiilor a fost înghețată, iar măsurile de austeritate impuse pentru 2025 au afectat veniturile pensionarilor. Astfel, ca urmare a deficitului bugetar ajuns la 9%, Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv înghețarea pensiilor, care nu au mai fost indexate cu rata inflației, așa cum era prevăzut de lege, potrivit bzi.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Categoria de pensionari care poate rămâne fără 2.700 lei la pensie. Trebuie să trimită un document de două ori pe an la Casa de Pensii
foto: pensie
Măsura aceasta a generat nemulțumiri, iar mulți pensionari, care au beneficiat de recalcularea pensiilor în toamna anului trecut, așteptau o nouă creștere a veniturilor lor, ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025. În schimb, Guvernul caută acum soluții alternative pentru a compensa acestă absență a indexării.
„Toţi vrem indexarea pensiilor. Anul trecut a fost o recalculare şi o indexare foarte bună, zic eu, cu mici excepţii care pot fi corectate, dar astăzi am ajuns la limită. Nu putem creşte cheltuielile bugetare. Oricum, pentru bugetul pensiilor trebuie să punem în jur de 37, 38, 39 miliarde de lei ca să completăm bugetul pensiilor şi asta este viaţa, trebuie să facem acest efort.
Dacă cheltuim mai mult, trebuie să luăm în continuare credite, trebuie să mergem să luăm, cu dobânzi mari, credite foarte scumpe, nu ne permitem. Şi de aceea am spus că în acest an ar trebui să găsim o soluţie pentru pensiile mici, pentru pensionari care au între 1.300 şi 3.000 de lei pensia lunară, să dăm măcar o singură dată, spre sfârşitul anului după septembrie, o singură plată, ceva completare la pensiile lor, one-off, să fie în 2025”, a explicat Kelemen Hunor.
Una dintre măsurile discutate este acordarea unei „a 13-a pensii” sub forma unui ajutor de tip one-off, care ar putea fi oferit pensionarilor cu venituri mici în luna septembrie 2025.
„Este o mișcare care are, în primul rând, un caracter politic pentru că guvernanții au fost criticați pentru faptul că s-a renunțat la creșterea pensiilor care ar fi trebuit să se facă în ianuarie anul acesta și atunci se încearcă să se găsească o măsură prin care, măcar pentru persoanele cu pensii mici, să existe o compensare pentru această lipsă la pensii. Au fost mai multe idei și asta este probabil cea mai simplă și cea care ar putea să stea în picioare și din punct de vedere legal pentru că alte măsuri care au mai fost discutate presupun o discriminare care nu ar fi sustenabilă”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
Pe de altă parte, economistul a spus că, deși acest ajutor poate fi util pensionarilor cu venituri mai mici, măsura ar putea provoca neliniște în rândul altor cetățeni, întrucât ajutoarele vin tot din bugetul de stat, iar acest lucru poate duce la majorarea taxelor sau impozitelor.
„Pentru cei care primesc acești bani, evident că este o măsură binevenită. Sunt bani pe care îi pot folosi pentru a-și acoperi nevoile de cheltuieli obișnuite. Pentru ceilalți, ei nu sunt afectați în mod direct și evident se poate spune că acestea vin de la buget, iar bugetul trebuie să încaseze banii aceștia din alte părți și din cauza aceasta discuțiile despre măriri eventual de venituri bugetare, de taxe sau impozite, dar lucrurile acestea nu au un impact direct, nu se văd și nu se știe deocamdată cine ar suporta o asemenea povară suplimentară de la buget”, a menționat analistul economic după ce s-a vehiculat ideea că seniorii vor primi a 13-a pensie.
Te-ar mai putea interesa și: Ce pensie au Stela Enache, Saveta Bogdan sau Corina Chiriac după o viaţă pe scenă. Top pensii în showbiz