- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

30 Jan, 08:39 • Bumbeneci Diana
Astăzi sunt celebrați Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan. Ce tradiții și obiceiuri sunt la români pe 30 ianuarie.
Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea este strâns legată de tradiții și obiceiuri la români.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi

Anual, în ziua de 30 ianuarie, la sate se fac praznice pentru pomenirea morților, iar tinerele țin post și se roagă pentru a avea o căsnicie fericită. Conform tradițiilor și obiceiurilor se mai spune că acela care va lucra în această zi nu-i va merge bine. Mai mult, se mai spune în popor că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a răsărit în toamnă.

Sfinții 3 ierarhi
Sfinții 3 ierarhi

Citește și: Câte minivacanțe în plus de la Guvern au românii în 2023. Lista completă

În această zi de mare sărbătoare, pentru că cei Trei Ierarhi au fost vindecători de boală, se spune că în ziua în care sunt prăznuiți e bine să se aprindă o lumânare, iar în unele zone, oamenii merg la biserică, fac colivă și împart de pomană.

Cei Trei Ierarhi sărbătoriți pe 30 ianuarie sunt respectați ca doctori vindecători de boli foarte grave. De aceea, în ziua praznicului nu se lucrează, pentru a fi ocrotiți de pagubă, de arsuri și de friguri.

În ziua praznicului celor Trei Ierarhi, este bine ca rudele să nu se certe și să nu vorbească despre probleme, dacă au avut dispute și neînțelegeri. Gospodinele nu trebuie să spele rufe sau să măture și nici să împrumute lucruri din casă.

Astăzi sunt importante fructele. În unele regiuni, persoanele care poartă numele Sfinților Vasile, Grigorie și Ioan consumă fructe astăzi, ca simboluri ale unei vieți duhovnicești smerite.

Citește și: Câte minivacanțe în plus de la Guvern au românii în 2023. Lista completă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult