- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Simona Halep, preţul corect al carierei ruinate: 1 dolar

16 Oct, 18:11 • Dobran Viorel
Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj şi urmează să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), dar lansele de a mai reveni în topul tenisului mondial sunt infime
Simona Halep, preţul corect al carierei ruinate: 1 dolar

Apar noi dezvăluiri  în cazul de dopaj, înainte de apelul pe care Simona Halep a anunţat că îl va face, prin avocaţii săi, la TAS. Simona Halep a declarat că a fost complet şocată când a aflat că a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Ea a subliniat că, dacă ar fi ştiut despre Roxadustat, nu ar fi luat, deoarece se confruntă şi cu probleme cu glanda tiroidă. Acum, Simona speră să își demonstreze nevinovăția la TAS, iar jurnaliștii din străinătate încearcă să găsească răspunsuri pentru situația în care a ajuns fostul lider mondial al WTA. Sportiva din România este „acuzată” că a avut prea multă încredere în staff-ul lui Patrick Mouratoglou, însă va afla într-o bună zi cine se face vinovat de cele întâmplate.

Moment crucial: Simona Halep ar putea încasa sume mari în urma procesului intentat asupra celor care i-au administrat Roxadustat

Simona Halep
Simona Halep

Jurnaliștii de la Przeglad Sportowy au aflat că suplimentul cu colagen, contaminat cu Roxadustat potrivit spuselor tabărei Halep, a costat un dolar.  Mai mult, sursa citată a notat că acest supliment, recomandat Simonei de Academia Mouratoglou, pe motiv că avea o doză mai mică de zahăr, era cel mai ieftin de pe piață.

Simona Halep: „Am fost şocată”

Toate aceste dezvăluiri vin în completarea celor făcute de jurnalistul Costin Ștucan (Gazeta Sporturilor), care, după ce s-a dus în Canada, a descoperit că firma care a produs Keto MCT, Quantum Nutrition, e una lipsită de anvergură în acest domeniu al suplimentelor sportive, scrie Adevărul.

„Când am primit decizia, am fost complet şocată”, a declarat Halep, fostă numărul 1 mondial. „Nu-mi venea să cred că m-au suspendat timp de patru ani. Nu au găsit nimic rău în sângele meu. Este o nebunie că au luat această decizie cu tot ceea ce a prezentat [echipa ei juridică]. M-au judecat pe baza unor scenarii. Nu există nicio dovadă. Este pur şi simplu o nebunie”, a spus ea.

Conform standardului de răspundere strictă care îi obligă pe sportivi, Halep a anticipat o formă de sancţiune, deoarece sportivii sunt consideraţi responsabili pentru ceea ce intră în corpul lor, chiar dacă este neintenţionat. Dacă sportivii pot depista sursa unui rezultat pozitiv, ei pot atenua consecinţele dopajului.

Presa internațională a ridicat un semn de întrebare în cazul de dopaj al Simonei Halep

„Echipa lui Patrick Mouratouglu i-a recomandat Simonei Halep suplimentul misterios. Francezul a auzit că este un remediu bun folosit des de atleți importanți. Exact așa s-a apărat în fața ITIA. Știa de Keto MCT doar din auzite, dar se pare că omul care deține compania este prietenul său.

Cea mai scumpă academie din lume și fostul lider mondial au folosit un supliment care costă un dolar, cel mai ieftin de pe piață. Halep a jucat totul pe cartea încrederii și a crezut orbește în echipa sa. Mai devreme sau mai târziu vom afla exact ce s-a întâmplat și, folosind cuvintele Simonei Halep, cine a trădat-o”, a notat presa poloneză.

Simona Halep, carieră impresionantă

 

Născută la 27 septembrie 1991, la Constanţa, Simona Halep a început tenisul de la vârsta de patru ani, mai întâi sub îndrumarea antrenorului Ioan Stan. La 14 ani, ea a debutat în circuitul ITF şi a ajuns repede între cele mai bune tinere jucătoare din lume.

În 2008, Halep a câştigat turneul de la Roland Garros, la junioare, iar doi ani mai târziu a pătruns în circuitul profesionist.

Simona Halep

Cariera ei a intrat pe o pantă constant ascendentă în a doua jumătate a anului 2013, în care a câştigat şase turnee, pe toate suprafeţele. Halep a cunoscut consacrarea în 2014, când a jucat finala de la French Open la senioare şi finala Turneului Campioanelor, la prima participare, pe lângă alte două trofee care i-au intrat în palmares.

Ca profesionistă, Simona Halep a câştigat în total 24 turnee, inclusiv două de grand slam, la Roland Garros, în 2018, şi Wimbledon, în 2019.

Cariera Simonei Halep, în cifre:

Titluri WTA de simplu: 24 – Melbourne, Toronto – 2022; Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier) – 2020, Wimbledon (Grand Slam) – 2019, Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 18 – Cluj-0Napoca (2021); Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Titluri la dublu: 1, Shenzhen – 2018, în echipă cu Irina Begu;

Finală (dublu): 1, Montreal – în 2016, în echipă cu Monica Niculescu;

Meciuri câştigate – meciuri pierdute: 579-238;

Premii totale: 40,203,437 milioane de dolari;

Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 1 (64 de săptămâni).