- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat! Aliații NATO au simulat mai multe atacuri

23 Nov, 20:16 • Bumbeneci Diana
A fost testat sistemul de apărare aeriană din România. Testarea s-a făcut prin atacuri simulate ale aliaților NATO.
Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat! Aliații NATO au simulat mai multe atacuri

Aliații din NATO au organizat în cursul zilei de astăzi un exercițiu militar pentru a testa apărarea aeriană și apărea antirachetă din România. Exercițiul de mare amploare a avut loc la aproximativ o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia și a scos în evidență breșele din scutul aerian al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat

Sistemul de apărare aeriană francez desfășurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei. La acest exercițiu de mare amploare au luat parte o serie de avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic și avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

„Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare. „Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Ai mai putea citi și: Parada de 1 Decembrie din București 2022. Au început pregătirile. Peste 1.500 de militari români și 150 de militari străini vor defila pe sub Arcul de Triumf

Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat! Aliații NATO au simulat mai multe atacuri
Sistemul de apărare aeriană din România a fost testat! Aliații NATO au simulat mai multe atacuri

Franţa a desfăşurat, începând cu luna mai, sistemul de apărare aeriană SAMP/T, pe teritoriul țării noastre. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, a avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au organizat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reaminteşte Reuters. Spre exemplu, rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

De altfel, prăbușirea din Polonia, săptămâna trecută, a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidenţă nevoia ca NATO să acopere breşele încă existente în scutul său aerian, mai arată sursa citată.

Citește și: VIDEO. Iohannis tranșează veștile legate de aderarea la Schengen. „Dacă nu reușim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult