- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul de Garanție Returnare: peste 2 milioane de ambalaje fost returnate în ianuarie. Ministrul Mediului: „Este încă la un nivel incipient”

15 Feb, 19:40 • Fundeanu Madalina
Ministerul Mediului anunţă că peste 2 milioane de ambalaje fost returnate de consumatori, în ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanţie Returnare. Cele mai multe au fost în București.
Sistemul de Garanție Returnare: peste 2 milioane de ambalaje fost returnate în ianuarie. Ministrul Mediului: „Este încă la un nivel incipient”

Ministerul Mediului anunţă, joi, că peste 2 milioane de ambalaje fost returnate de consumatori, în luna ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanţie Returnare, cele mai multe în Bucureşti.

Sistemul de Garanție Returnare: ambalajele returnate în luna ianuarie

„Peste 2 milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, în luna ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanţie Returnare. În prima lună de funcţionare – decembrie 2023 – producătorii şi importatorii de băuturi au pus pe piaţă aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca Sistemul Garanţie Returnare. În luna ianuarie, numărul acestora a crescut la circa 180 milioane ambalaje”, anunţă, joi, Ministerul Mediului.

Ministrul Mircea Fechet apreciază că Sistemul de Garanţie Returnare este încă la un nivel incipient.

„La mai puţin de trei luni de la inaugurare, Sistemul de Garanţie Returnare este încă la un nivel incipient, însă cifrele raportate se încadrează în estimările iniţiale şi suntem optimişti că obiectivele primului an pot fi îndeplinite.

În următoarea perioadă vom vedea din ce în ce mai multe ambalaje SGR pe rafturile magazinelor, până când toate produsele cu ambalaj fără garanţie vor fi înlocuite. De asemenea, continuă în ritm alert atât dezvoltarea centrelor regionale, cât şi campania de sprijinire a comercianţilor pentru semnarea contractelor şi conformarea cu obligaţiile legale.

Le mulţumesc tuturor celor care contribuie la succesul acestui proiect esenţial pentru viitorul României”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Citește și: Vești proaste pentru cei care vor să își achite facturile online! Dificultăți la facturile de curent și gaze. Informațiile pe care trebuie să le știe românii

RetuRO: Sistemul Garanție Returnare
RetuRO: Sistemul Garanție Returnare

Recordul de ambalaje al Sistemului Garanţie Returnare colectate într-o singură zi îl deţine Municipiul Bucureşti, cu peste 1.000 de saci colectaţi. Totodată, echipa RetuRO SGR a depăşit 100 de angajaţi.

Până la sfârşitul anului, compania intenţionează să creeze aproximativ 600 de locuri de muncă verzi.

Informații de interes despre SGR, potrivit economica.net:

  • Consumatorul poate merge cu ambalajul cu sigla RetuRO, spre reciclare, la orice punct de returnare organizat de comercianți, indiferent de unde a cumpărat băutura
  • Consumatorul poate primi contravaloarea garanției de la casier fără a prezenta bonul de casă.
  • Consumatorul poate primi contravaloarea garanției sub formă de cash, voucher sau prin transfer bancar.
  • Consumatorul nu trebuie să meargă la același magazin unde a reciclat ambalajul pentru a încasa în numerar garanția. Însă, magazinul ales trebuie să fie în aceeași rețea
  • Consumatorul TREBUIE să folosească voucherul primit de RVM în același magazin unde a reciclat, dacă nu îl preschimbă în cash
  • Consumatorul trebuie să achite garanția când cumpără băuturi de la un restaurant și le consumă în afara unității
  • Ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate și nedeformate, golite complet dar nu spălate, cu eticheta vizibilă și intactă.

Vezi și: Ministrul Energiei aduce vești bune privind facturile românilor. Preţul plafonat la energie va fi menţinut până în martie 2025