- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul Garanție – Returnare intră în vigoare începând cu data de 30 noiembrie 2023!

22 Nov, 22:42 • Oprea Alina
A rămas o săptămână până când sistemul Garanție - Returnare va intra în vigoare, mai exact pe data de 30 noiembrie 2023! Sticlele care vor fi marcate cu logo specific vor fi mai scumpe cu 50 de bani!
Sistemul Garanție - Returnare intră în vigoare începând cu data de 30 noiembrie 2023!

Mai este doar o săptămână până când Sistemul Garanție Returnare va intra în vigoare. Începând cu data de 30 noiembrie 2023, producătorii de băuturi, conform declarațiilor, vor produce numai sticle cu acest logo, însă stocurile vor fi înlocuite treptat. Până anul viitor, în vară, se va merge paralel cu ambalajele nemarcate.

Sistemul de reciclare a trecut prin mai multe amânări, în sfârșit acesta intrând în vigoare începând cu săptămâna viitoare. Este foarte important de precizat că va fi o perioadă de tranziție, iar din data de 30 noiembrie, cu acest logo vor fi arcate toate sticlele de apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase. Oamenii le vor găsi pe rafturi, cel mai probabil, din luna ianuarie a anului următor. De asemenea, se va plăti o garanție de 50 de bani, care va putea fi recuperată dacă ambalajele sunt duse la reciclat.

Ai putea fi interesat și de: Cum să colectezi corect deșeurile? Ionuţ Cîrstea, un tânăr de 27 de ani, organizează workshop-uri pentru a învăța angajații să recicleze corespunzător: „Vrem să oferim ajutor companiilor să-şi verifice fluxul de deşeuri pe care le generează”

Sistemul Garanție - Returnare intră în vigoare în data de 30 noiembrie!
Sistemul Garanție – Returnare intră în vigoare în data de 30 noiembrie!

7 miliarde de ambalaje de băuturi ar trebui să fie reciclate anual prin Sistemul Garanție – Returnare

„Există în acest sens o prevedere legală care permite epuizarea stocurilor aflate, fie la producător, fie per lanţul de distribuţie comercial până la data de 30 iunie anul viitor.”, a comunicat Julia Ferman, Berarii României, potrivit observatornews.

Începând cu săptămâna viitoare, mai exact cu ziua de joi, cumpărătorii vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare sticlă de băutură, însă acești bani vor putea fi recuperați dacă sticlele sunt duse la reciclat. Astfel că, după golirea ambalajului, îl vor duce într-unul dintre punctele de returnare ale comercianţilor dacă doresc să primească suma înapoi. Banii vor putea fi recuperați fie sub forma unor vouchere de cumpărături, fie sub formă de numerar, iar oamenii nu vor fi nevoiți să prezinte chitanță la momentul recuperării sumei de bani. Supermarketurile au implementat deja de doi ani propriile automate de reciclare, acestea fiind dotate cu scannere pentru noile etichete.

„Pe eticheta produsului va exista simbolul RetuRo, ambalaj returnabil. Echipamentele sunt configurate să recunoască noua etichetă. Doar acele ambalaje vor fi acceptate.”, a declarat Nicolae Drimbu, reprezentant supermarket, potrivit sursei citate.

Primele ambalaje care vor dispune de acest nou logo vor fi cele de tip PET și acest lucru se datorează procesului de producție mai rapid. De asemenea, nu intră în program sticlele de lapte, iaurt sau ulei, dar nici „bag in box-urile”. În cazul celor care se află la sat și nu există sisteme speciale instalate, oamenii vor putea preda recipientele direct vânzătorului.

Ai putea fi interesat și de: Consilierul de stat László Borbély: „Doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă. Avem oportunitatea să creștem industria textilă, dar trebuie să o reașezăm pe baze sustenabile”