- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situație paradoxală. Croissantul cu unt este mai ieftin în Paris decât în Capitală, deși diferențele salariale sunt colosale

22 Jun, 11:29 • Lupu Alexandra
Croissantul cu unt costă mai mult în Capitală decât în Paris. Iată câți bani trebuie să scoți din buzunare pentru acest preparat.
Situație paradoxală. Croissantul cu unt este mai ieftin în Paris decât în Capitală, deși diferențele salariale sunt colosale

Croissantul cu unt este o delicatesă franțuzească apreciată în întreaga lume. Preparatul a câștigat popularitate în rândul bucureștenilor, astfel, el se află în vitrinele celor mai multe cafenele din Capitală, informează zf.ro.

Cât costă croissantul cu unt

Cererea pentru croissantul cu unt este una foarte ridicată. Tocmai din acest motiv, prețurile sunt suficient de mari, mai ales în ultimele luni. În unele cafenele din Capitală, croissantul cu unt se vinde pornind de la 6 lei. Preparatul poate ajunge să coste inclusiv 14 lei, preț similar cu cel din restaurantele din Paris.

Cristina, o româncă care iubește călătoriile, a povestit că este un fan înrăit al croissantului cu unt. Tocmai din acest motiv, de câte ori are ocazia, cumpără preparatul.

Citește și despre: De ce bani ai nevoie pentru a trăi la fel de bine ca în marile orașe din UE. Aproximativ 2.500 de euro pe lună sunt echivalentul a 5.100 de euro în Paris

Ea povestește că a fost recent la Paris, acolo unde a mers la Maison d’Isabelle, localul care a primit premiul pentru cel mai bun croissant cu unt din oraș în 2018. Românca spune că, în vara lui 2023, preparatul costă 1.2 euro (6 lei), iar prețul este la fel sau chiar mai mic decât tarifele din Capitală.

„Sunt un fan înrăit al croissantului cu unt, aşa că ori de câte ori am ocazia îl cumpăr.

Am fost recent la Paris şi, ca de fiecare dată, am mers să îmi cumpăr unul de la Maison d’Isabelle, un local care în 2018 a primit premiul pentru cel mai bun croissant cu unt din oraş. În vara lui 2023, un croissant costă 1,2 euro (6 lei), la fel sau chiar mai puţin decât în Bucureşti”, povesteşte Cristina.

Croissant
Croissant

Românca a menționat că produsul costă între 2 și 2.5 euro în restaurantele pariziene. Prețul preparatului cu unt este un paradox, luând în considerare că diferența salarială dintre România și Franța este colosală.

În România, salariul minim pe economie este de aproximativ 1.900 de lei (380 euro), iar salariul mediu net a fost de 4.564 lei (900 euro) în aprilie 2023. Pe de altă parte, salariul minim net în Franța a fost de 1.383 euro în luna iunie, iar cel mediu net depășește 2.500 euro, pentru 35 de ore lucrate pe săptămână.

Citește și: Amendă de 5 milioane de euro pentru un șofer de camion român. Bărbatul este reținut în Franța