- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ȘOCANT! Ce pensie va avea un român care primește în prezent un salariu de 8.000 de lei

12 Jul, 09:49 • Bumbeneci Diana
Ce pensie va avea un român care are un salariu de 8.000 de lei în prezent. Veniturile sunt substanțiale.
ȘOCANT! Ce pensie va avea un român care primește în prezent un salariu de 8.000 de lei

România avea la finele anului 2022 peste 4.7 milioane de pensionari. Mulți români vin din urmă și sunt gata să primească de la stat ceea ce au cotizat în toți anii lor munciți, însă există și români care nu știu cu cât vor ieși la pensie, dar și când vor putea beneficia de acest drept. Ei bine, iată un calcul pentru o pensie a unui român care în prezent primește un salariu de aproximativ 8000 de lei, anunță Antena3.

Ce pensie primește un român cu salariu de 8000 de lei

Spre exemplu, nişte simulări arată că la un salariu brut de 4.000 de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie în 2033, veți avea o pensie medie de 1250 de lei. Asta dacă nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Mai urcăm o treaptă destul de mare în materie de brut, respectiv la 6.000 de lei. Dacă aveți acest salariu și ieșiți la pensie peste 10 ani, nu veți încasa mai mult de 1.870 de lei.

De abia la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei.

Pensie
Pensie

Vezi și: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

Întrebarea legată de când se poate pensiona o persoană, dar și când va afla și cu ce pensie își va trăi bătrânețea stă de multe ori pe buzele a milioane de români. Ei bine, acum, acest lucru poate fi aflat foarte ușor, cu ajutorul mediului online.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

În acest context, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vezi și: Ultimă oră de la NATO! Armata Spaniolă intervine în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult