- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Soluția găsită de aleși pentru a face Palatul Parlamentului independent energetic. Investiția ajunge la 30 de milioane de lei

26 Apr, 13:09 • Adrian Popovici
Camera Deputaților organizează o licitație pentru a cumpăra o centrală pe gaz cu sistem de trigenerare care să facă din Palatul parlamentului o clădire independentă energetic. Investiția ajunge la 30 de milioane de lei.
Soluția găsită de aleși pentru a face Palatul Parlamentului independent energetic. Investiția ajunge la 30 de milioane de lei

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri din România, adăpostind pe lângă cele două camere ale legislativului și alte instituții ale statului român. Date fiind dimensiunile sale impresionante, costurile legate de utilitățile necesare pentru asigurarea continuității activității ajung să fie la rândul lor mari. După cum notează Economedia, aleșii par a fi găsit o soluție pentru această problemă: o centrală pe gaz cu sistem de trigenerare.

Camera Deputaților a lansat în SICAP o licitație pentru un contract în valoare de 30,9 milioane lei, având ca obiect achiziționarea unei centrale pe gaz în sistem de trigenerare. Scopul este de a furniza atât electricitatea, cât și agentul termic necesar pentru Palatul Parlamentului.

Sistemul de trigenerare pentru Palatul parlamentului va fi echipat cu o capacitate instalată de 2 MW, compusă din cinci module interconectate, care vor fi alimentate cu gaz furnizat de distribuitorul local, adică Engie. Această instalație va asigura complet necesarul de agent termic și parțial necesarul de electricitate. Va funcționa la un randament constant de minimum 68%.

Contractantul selectat dispune de un termen de 29 de luni pentru a finaliza proiectul, incluzând proiectarea, obținerea avizelor și realizarea lucrărilor din Palatul Parlamentului. Licitația este programată pentru data de 6 iunie. Evaluarea ofertelor se va face pe baza prețului, perioadei de asistență tehnică gratuită oferite după montarea instalației și costului mediu estimat al electricității și agentului termic exprimat în MWh, pentru o perioadă de 10 ani.

Palatul Parlamentului. Foto: Freepik
Palatul Parlamentului. Foto: Freepik

Citește și: Camera Deputaților va primi energie electrică de la Hidroelectrica. Cât va costa curentul folosit în 2024 în Palatul Parlamentului

Aleșii, în căutare de soluții pentru a crește eficiența energetică din Palatul Parlamentului

După cum arată caietul de sarcini pentru această licitație, deputații au comandat un studiu pentru a identifica soluțiile care să transforme, măcar parțial, Palatul Parlamentului într-o clădire energetic autonomă.

Studiul a examinat variante ce implicau utilizarea energiilor regenerabile, precum panouri solare montate pe clădire și în parcări, utilizarea pompelor de căldură și eliminarea aparatelor de aer condiționat individuale în favoarea unor sisteme de climatizare zonale. Cu toate acestea, toate aceste opțiuni au fost respinse în cadrul analizei, considerate a fi nepracticabile din punct de vedere financiar, ceea ce a dus la adoptarea soluției centralei pe gaz.

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului așa cum a fost numit înainte de Revoluția din 1989, a fost construit în perioada comunistă. Estimările actuale plasează valoarea sa în jur de 4 miliarde de euro. Trebuie precizat că anumite secțiuni ale clădirii au intrat într-un proces de restaurare și modernizare. Costurile anuale de întreținere ale acestei clădiri se ridică la milioane de euro.

Citește și: Cât de costisitoare esta Casa Poporului. Factura de curent plătită către Hidroelectrica este ireal de mare