- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj CEC Bank. 3 din 4 români vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, iar 4 din 5 au stabilit un buget de maxim 1.000 de lei pentru planificarea concediului

08 Dec, 12:22 • Fundeanu Madalina
Unde aleg românii să își petreacă sărbătorile de iarnă. Aproximativ 73% dintre respondenții unui sondaj susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă.
Sondaj CEC Bank. 3 din 4 români vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, iar 4 din 5 au stabilit un buget de maxim 1.000 de lei pentru planificarea concediului

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă pentru a-și petrece zilele libere de sărbători, iar dintre cei care o vor face, doar 11% îşi vor petrece vacanța în România, la munte. Alți 7,5% vor petrece la rude/la ţară, peste 6% pe litoralul românesc şi numai 2,6% în străinătate, reiese dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Unde aleg românii să își petreacă sărbătorile de iarnă

În ceea ce privește bugetul alocat anul acesta pentru vacanţa de iarnă, aproximativ 80% dintre respondenţi au menţionat că vor aloca sub 1.000 lei, peste 11% au răspuns între 1.000 – 2.000 lei, 6,5% vor aloca între 2.000 – 4.000 lei, iar aproape 4% intenţionează să cheltuiască peste 4.000 lei.

Dintre cei care îşi vor petrece concediul în străinătate, circa 22% spun că vor merge în Turcia, aproape 16% au ales Spania, 12,5% Grecia, câte 10% vor petrece sărbătorile în Bulgaria şi Italia iar peste 6% în Egipt. Mai multe destinaţii de vacanţă menționate de români includ Norvegia, Anglia şi Brazilia.

Ai putea fi interesat și de: 64% dintre români aleg să-și petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Cei mai mulți vor pregăti preparate tradiționale și își vor face cumpărăturile online

În cee ace priveşte numărul de zile pe care le petrec în vacantă, 68% dintre persoanele care au răspuns sondajului am menţionat că vor aloca 3-4 zile, peste 20% spun că au ales să petreacă 7 zile de vacanţă, circa 8% vor merge în vacanţă 10 zile şi numai 2% vor petrece două săptămâni sau mai mult în vacanţă.

Mașina personală este prima alegere atunci când vine vorba despre transport, optiune ce a fost aleasă de mai mult de jumătate dintre cei care vor pleca în vacanţă, în timp ce 23% aleg trenul, peste 15% autocarul şi doar 8% vor călători cu avionul.

Sondajul a fost realizat online de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 53% dintre respondenţi sunt salariaţi, 75% locuiesc la oraş şi peste 27% au studii superioare.

De sărbători, românii se întorc acasă

În fiecare an, cei din diaspora se întorc pe meleagurile natale de sărbători, astfel că aglomerația din aeroporturi crește semnificativ în luna decembrie. Potrivit datelor Vola.ro, cei mai mulți români revin acasă în perioada 15 – 31 decembrie, când sunt programate 79% dintre zborurile diasporei.

În ceea ce privește aeroporturile pe care aterizează aceștia, clasamentul poziționează Otopeniul pe primul loc, care va gestiona 67% dintre zborurile românilor care se întorc în țară, fiind urmat de aeroporturile din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Bacău.

Citește mai multe știri despre: Prețul produselor de bază pentru masa de sărbători provoacă îngrijorări în rândul românilor. Mii de oameni strâng provizii înainte de Crăciun