- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu anunță o investiție de 1 miliard de euro în Portul Constanța. „Un obiectiv strategic de interes național”

07 Mar, 20:53 • Adrian Popovici
Sorin Grindeanu a anunțat investiții în valoare de un miliard de euro pentru Portul Constanța. Această decizie a guvernului, fundamentată pe un studiu de prefezabilitate realizat de CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, își propune să consolideze poziția portului ca cel mai important port din regiunea Mării Negre.
Sorin Grindeanu anunță o investiție de 1 miliard de euro în Portul Constanța. „Un obiectiv strategic de interes național”

Într-un anunț pe rețelele de socializare, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat investiții de un miliard de euro pentru a dezvolta Portul Constanța. Această decizie guvernamentală, bazată pe un studiu de prefezabilitate realizat de CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, are ca obiectiv principal consolidarea poziției Portului Constanța ca principal port la Marea Neagră și sporirea avantajelor economice și logistice ale acestei infrastructuri esențiale, transmite Antena 3 CNN.

Potrivit declarației lui Grindeanu, investițiile vor fi direcționate către dezvoltarea Molurilor III și IV din Portul Constanța Sud, pentru a face față cerințelor navei de mare capacitate și pentru a crea noi facilități într-o zonă strategică de interes național.

„Guvernul a decis astăzi că dezvoltarea Portului Constanța Sud, prin investiții masive în Molurile III S și IV S, reprezintă un obiectiv strategic de interes național. Astfel, după finalizarea lucrărilor, Portul va putea opera nave de mare capacitate inclusiv la cele aproximativ 17 dane de mare adâncime nou create”, a transmis Sorin Grindeanu.

Molul III din Portul Constanța va beneficia de o investiție estimată la 305,6 milioane de euro, care va include o platformă de operare de 45 de hectare, 11 hectare de zonă logistică și 7 dane cu adâncime la dană de 16,5 metri. Molul IV S, pe de altă parte, va primi o investiție semnificativ mai mare, în valoare de 815 milioane de euro, cu o platformă de operare de 110 hectare, 25 de hectare de zonă logistică și 10 dane, jumătate cu adâncimea de 16,5 metri și jumătate cu adâncimea de 19 metri.

Citește și: Cantitatea de cereale ucrainene transportată prin portul Constanța a scăzut cu 38% în ianuarie 2024 față de 2023

Oil Terminal, gata să înceapă negocierile cu traderul de ţiţei Euronova Energies pentru construirea unui terminal de bitum în Portul Constanţa
Oil Terminal, gata să înceapă negocierile cu traderul de ţiţei Euronova Energies pentru construirea unui terminal de bitum în Portul Constanţa

Investiție masivă în Portul Constanța

Aceste investiții masive vor avea un impact semnificativ asupra infrastructurii din Portul Constanța pentru a servi nave de mare capacitate și vor consolida statutul său ca principal hub la Marea Neagră. Prin crearea de noi terminale specializate și modernizarea infrastructurii existente, portul va fi capabil să gestioneze o varietate mai mare de mărfuri și să faciliteze comerțul internațional într-un mod mai eficient și competitiv.

Un alt aspect important al acestor investiții este crearea de noi locuri de muncă și stimularea economiei locale și naționale. Această investiție în Portul Constanța are potențialul de a atrage noi investitori și va genera o cerere crescută de servicii și produse în regiunea înconjurătoare, contribuind la creșterea economică și la îmbunătățirea nivelului de trai pentru comunitatea locală.

Anunțul lui Sorin Grindeanu privind investițiile de un miliard de euro în Portul Constanța are potențialul de a fi o mișcare strategică pentru dezvoltarea infrastructurii maritime a României. Aceste investiții ar putea spori competitivitatea portului, vor stimula creșterea economică și vor aduce beneficii semnificative atât la nivel local, cât și la nivel național.

Citește și: Oil Terminal, gata să înceapă negocierile cu traderul de ţiţei Euronova Energies pentru construirea unui terminal de bitum în Portul Constanţa