- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sorin Grindeanu, reacție după ce depozitele de cereale din Ucraina au fost avariate în timpul atacurilor rusești: „Nu-i putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti”

16 Aug, 13:28 • Lupu Alexandra
Sorin Grindeanu nu trece cu vederea atacurile la porturile de cereale din Ucraina. Iată declarațiile ministrului Transporturilor.
Sorin Grindeanu, reacție după ce depozitele de cereale din Ucraina au fost avariate în timpul atacurilor rusești: „Nu-i putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti”

Sorin Grindeanu reacționează în fața atacurilor la porturile de cereale din Ucraina, informează news.ro. Ministrul Transporturilor a afirmat că statul român nu-i poate obliga pe ucraineni să folosească porturile românești de la Dunăre, tocmai pentru că decizia le aparține.

Sorin Grindeanu, declarații de ultimă oră

Sorin Grindeanu a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că statul român nu-i poate obliga pe ucraineni să folosească porturile românești de la Dunăre, după ce silozurile de cereale din Ucraina au fost avariate în timpul atacurilor rusești. El a menționat că a avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Ucrainei, unde a discutat despre scenariul în care vor fi afectate toate instalațiile și activitățile.

Citește și despre: România, al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE! Producția din acest an este estimată la aproximativ 22-23 miliarde de tone

„Vineri am avut întâlnirea cu reprezentanţii Ucrainei, a fost şi Ambasada SUA în România, Ambasada SUA la Kiev, a fost Comisia Europeană (..)

Ăsta a fost rostul întâlnirii, ca în momentul în care situaţia la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalaţiile şi activitatea, care sunt soluţiile pe care le putem gândi.

Noi nu putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti de la Dunăre, e decizia lor, este decizia Ucrainei”, a spus Sorin Grindeanu.

El a arătat în cadrul întâlnirii avantajele folosirii atât a portului din Galaţi, cât şi a portului din Brăila.

„Mai mult decât atât, am prezentat un plan legat de porturile dunărene, din sudul ţării. De ce? Folosind infrastructura feroviară, poţi să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul ţării şi pe Dunăre, să le poţi transporta la Constanţa şi în Marea Neagră. Ăsta a fost rostul acestei întâlniri. Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanţa”, a completat el.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu a reamintit că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloți pe Canalul Sulina. Ministrul Transporturilor spune că, atât cât va permite legea, se va avansa proiectul legat de navigabilitate.

„Noi, până atunci ne-am angajat să mărim numărul de piloţi, să ajungem undeva în jur de 60 de piloţi pe Canalul Sulina, să accelerăm atât cât te lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, ca într-un final, octombrie, noiembrie, acel proiect european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24, acesta este rostul proiectului”, explică ministrul.

Vezi și: Mari surprize. Vladimir Putin promite să livreze cereale gratuite în 6 țări la Summitul Rusia-Africa. „Țara noastră poate înlocui cerealele ucrainene”