- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!

31 Oct, 14:40 • Cornel Ghimeșan
Dobânzile de la titlurile de stat Teazur au ajuns la 9,15%, motiv pentru care tot mai multă lume se orientează în această direcție, dat fiind că în cazul băncilor dobânda este de maximum 7% impozitabil.
Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!

Titlurile de Stat, cunoscute și ca Obligațiuni Guvernamentale, reprezintă instrumente financiare prin intermediul cărora Statul se împrumută de la populație, bănci, sau alte instituții ca să-și plătească cheltuielile și să refinanțeze datorii mai vechi care au ajuns la scadență. În ceea ce privește riscurilor asumate de către investitori, Titlurile de Stat sunt considerate unele dintre cele mai sigure instrumente financiare în care-ți poți plasa banii.

Când vine vorba de a câștiga bani investind în Titluri de Stat, în cea mai mare parte a timpului, mecanismul funcționează în felul următor. Tu împrumuți Statul cu o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp.  Ca să te răsplătească pentru ajutorul financiar oferit, Statul se angajează să-ți plătească o dobândă anuală pe întreaga perioadă a împrumutului. Dobânda respectivă ți se virează în cont în fiecare an. Atunci când împrumutul ajunge la maturitate, pe lângă dobânda aferentă ultimului an, primești înapoi și suma pe care ai împrumutat-o Statului inițial. Iar apoi decizi ce vrei să faci cu banii respectivi.

Alte articole: Cât costă în România o capră din rasa anglo-nubiană?! Prețul poate depăși 1.000 de euro! De ce fermierii le adoră și le vor în locul celor românești!

În primul rând, Titlurile de Stat emise de Guvernul României prin Programul TEZAUR sunt destinate exclusiv populației rezidente. Asta înseamnă că pentru a putea investi în astfel de Obligațiuni Guvernamentale trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii perioadei de subscriere, și să fii rezident în România. Dacă nu-ți este familiar termenul, perioada de subscriere este intervalul de timp pe parcursul căreia poți să achiziționezi efectiv Titluri de Stat TEZAUR.

În al doilea rând, Titlurile de Stat emise în cadrul programului TEZAUR sunt nominative, adică sunt înscrise pe numele tău, sunt emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, au valoarea nominală de 1 RON și dau investitorilor drepturi egale. În al treilea rând, subscrierea (investiția) minimă este de 1 RON și nu se acceptă subscrierea de fracțiuni ale unui Titlu de Stat. Asta le face să fie accesibile pentru întreaga populație. Iar un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri (investiții) în cadrul unei emisiuni.

Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!
Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!

Dobânzi uriașe la Titlurile de Stat

Începând de marți, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.

Titlurile de stat, care au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată, pot fi cumpărate între 1 şi 24 noiembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

De asemenea, acestea pot fi achiziţionate între 1 şi 25 noiembrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului iar între 1 şi 24 noiembrie 2022 în mediul urban şi 1 şi 23 noiembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

MF menţionează că sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Citește și: Primărița a jucat banii pentru încălzire la păcănele! Edilul dintr-o comună din Maramureș are în declarația de avere peste 80.000 de lei obținuți din jocuri de noroc

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult