- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul modifică plata rovinietei și a taxei de pod. Schimbări pentru șoferii din România

25 Oct, 12:27 • Gabriela Andreescu
Șoferii vor putea plăti prin platforma ghișeul.ro rovinieta și taxa de pod. Măsura este prevăzută într-un ordin de ministru publicat pe data de 17 octombrie 2022, în Monitorul Oficial
Statul modifică plata rovinietei și a taxei de pod. Schimbări pentru șoferii din România

Rovinieta și taxa de pod vor putea fi plătite și prin platforma ghiseul.ro, pe lângă variantele deja existente. Măsura se regăsește într-un ordin al Ministerului Transportului și Infrastructurii (MTI) și are ca scop facilitarea plății acestor taxe, dar și pentru a se reduce numărul de amenzi date pentru neplata acestora.

Facilitatea are în vedere extinderea mijloacelor prin care cele două taxe pot fi încasate, implicit reducerea numărului de amenzi pe care Compania de Drumuri le aplică atunci când identifică autovehicule fără rovinietă și peaj valabile, se arată în Nota de Fundamentare a Ordinului MTI nr. 2.130/2022. Plata rovinietei poate fi efectuată pe site-ul CNAIR, în marile rețele de benzinării din țară, prin SMS și alți distribuitori autorizați.

Ordinul va intra în vigoare abia din 16 noiembrie, astfel încât să existe timp pentru a se implementa noile taxe în platformă.

După ce vor plăti taxa de pod și rovinieta prin ghișeul.ro, șoferii vor primi pe mail, în cazul plății online, documentele ce dovedesc plata.

Plata celor două taxe de drum prin intermediul portalului www.ghiseul.ro se va face fără costuri suplimentare sau comisioane, arată Ministerul Transporturilor în nota de fundamentare a actului normativ.

Plata rovinietei va putea fi făcută și prin ghișeul.ro
Plata rovinietei va putea fi făcută și prin ghișeul.ro

La emiterea rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, dacă solicitantul optează pentru a fi notificat prin e-mail cu privire la expirarea perioadei de valabilitate, notificarea va fi transmisă la adresa de e-mail furnizată la achitarea tarifului de utilizare.

Acest nou mod de plată se va adăuga celor deja existente, respectiv online (prin aplicații sau site-uri deja existente), prin SMS și la distribuitorii autorizați (de cele mai multe ori, benzinării) ori la punctele de taxare (în cazul taxei de pod).

Citește și: Ultima țeapă pentru șoferi! Un site îi face să platească cu 200% mai mult pe rovinietă! CNAIR le explică cum să nu se lase păcăliți

Din a doua parte a lunii august, amenzile pentru lipsa rovinietei valabile s-au majorat, invformează Avocatnet. Amenzile pentru cei ce circulă pe drumurile publice fără rovinietă pot ajunge, în cazul autoturismelor, la 550 de lei, în timp ce amenzile pentru neplata taxei de pod pot ajunge la 260 de lei.

Pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale, CNAIR are montate aprox. 100 de camere care înregistrează automat lipsa rovionietei valabile. Taxa de drum trebuie achitată anterior ieșirii din oraș sau chiar la intrarea în țară.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult