- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu inedit. Cum au călătorit românii în primele 8 luni ale anului. Top destinații favorite

07 Sep, 15:04 • Bumbeneci Diana
Românii continuă să călătorească masiv. Londra, Paris, Barcelona, Dublin, Madrid, Tel Aviv, Lisabona, Eindhoven, Dortmund și Malaga se află în fruntea listei destinațiilor pe distanță medie preferate de români.
Studiu inedit. Cum au călătorit românii în primele 8 luni ale anului. Top destinații favorite

Pe măsură ce sezonul vacanțelor de vară se apropie de sfârșit, Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii de travel-tech, oferă informații despre modul în care au călătorit românii în primele opt luni ale anului 2023.

Până acum, majoritatea românilor care și-au rezervat zboruri prin Kiwi.com au ales să călătorească în destinații aflate mai aproape de casă, 49% alegând zboruri pe distanțe scurte (500 – 1500 km), 48% zboruri pe distanțe medii (1500 – 4000 km), în timp ce 2% dintre aceștia au parcurs distanțe mai mari de 4000 km pentru a ajunge la destinațiile preferate.

Destinații pe distanțe scurte

Cele mai populare destinații aflate la distanță scurtă au fost Milano, Roma, Veneția, Viena, Bologna, Istanbul, Memmingen, Atena, Napoli și Berlin. Aceste destinații au fost preferate de români pentru city-break-uri, 45% dintre aceștia rămânând acolo până la 3 zile, 31% au ales sejururi de 4 până la 6 zile, în timp ce 21% au stat 1-2 săptămâni în aceste orașe. Cea mai populară lună pentru destinațiile pe distanțe scurte a fost iulie.

Cu toate acestea, o treime dintre ei au planificat din timp, rezervând cu 3 săptămâni până la 2 luni înainte, 15% și-au cumpărat biletele cu 1 până la 2 săptămâni înainte de plecare, în timp ce 16% dintre români au cumpărat bilete last-minute, cu până la 3 zile înainte de plecare. Prețul mediu pe care românii l-au plătit pentru călătoriile lor pe distanțe scurte pe Kiwi.com a fost de 104 de euro.

Top destinații kiwi
Top destinații kiwi

Destinații pe distanță medie

Londra, Paris, Barcelona, Dublin, Madrid, Tel Aviv, Lisabona, Eindhoven, Dortmund și Malaga se află în fruntea listei destinațiilor pe distanță medie preferate de români. O treime dintre cei care au rezervat bilete dus-întors prin Kiwi.com au ales sejururi de 4 până la 6 zile, 29% au ales city-break-uri de până la 3 zile, în timp ce 28% au petrecut 1 până la 2 săptămâni la destinație.

Similar călătoriilor pe distanțe scurte, o treime dintre români au rezervat cu 3 săptămâni până la 2 luni înainte, 16% cu 1 până la 2 săptămâni în avans și 15% au decis să rezerve în ultimul moment, cu până la 3 zile înainte de plecare. Prețul mediu pe care l-au plătit pentru zborurile pe distanțe medii a fost de 134 de euro, iar cea mai populară lună pentru călătorii a fost luna mai.

Destinații pe distanțe lungi

Românii care au zburat ceva mai departe în primele 8 luni ale anului 2023 au călătorit în Tenerife, Las Palmas, Toronto, New York, Bangkok, Kathmandu, Colombo, Denpasar, Montreal sau New Delhi, în special. În acest caz, mai mulți români au ales sejururi mai lungi, 49% dintre ei revenind în 1-2 săptămâni, 19% au petrecut 2-3 săptămâni la destinație, în timp ce 15% au ales experiențe și mai lungi, de 3 săptămâni și până la 2 luni. Destinațiile pe distanțe lungi au fost deosebit de populare în martie.

În timp ce o treime dintre românii care și-au rezervat călătoriile pe distanță lungă prin Kiwi.com și-au cumpărat biletele cu 3 săptămâni și până la 2 luni înainte, 15% dintre ei și-au făcut planurile mult mai din timp, rezervând cu 2 până la 4 luni în avans – totuși, chiar și în acest caz, 14% au ales în continuare ofertele last-minute. Prețul mediu pe care l-au plătit pentru aceste zboruri a fost de 497 de euro.

Alte articole: Veste bună pentru elevi! Se dau vouchere de 250 lei de la stat. Când le vor primi și ce pot face cu banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult