- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suma uriașă plătită prin intermediul cardului de energie a ajuns la 678 de milioane de lei! Cine mai poate beneficia de aceste ajutoare

30 May, 19:21 • Constantin Cristina
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că sumele plătite cu ajutorul cardurilor de energie ajung la 678 de milioane de lei, în care s-au efectuat 3 milioane de plăți în perioada 20 februarie - 25 mai 2023.
Suma uriașă plătită prin intermediul cardului de energie a ajuns la 678 de milioane de lei! Cine mai poate beneficia de aceste ajutoare

Ministerul Investițiilor a transmis că în perioada 2- februarie – 25 mai 2023 s-au efectuat 3 milioane de plăți în valoarea totală de 678 de milioane de lei, prin intermediul cardurilor de energie, a precizat antena 3 CNN.

Citește și: Carduri de energie 2023. S-a dat drumul la plăți. Românii își pot achita facturile folosind voucherele de la stat

Suma uriașă plătită prin intermediul cardului de energie a ajuns la 678 de milioane de lei! Cine mai poate beneficia de aceste ajutoare

Potrivit comunicatului MIPE, au fost realizate 145.000 de plăți în valoare de peste 30 milioane de lei care au fost făcute cu ajutorul platformei online, iar în ceea ce privește plata pentru lemnele de foc a fost realizată cu cardurile de energie folosite de 92.000 de beneficiari.

„Compensarea facturilor la energie este unul dintre programele cu cel mai mare număr de beneficiari pe care le-am derulat în sprijinul persoanelor vulnerabile, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) și constituie un sprijin real pentru plata facturilor la energie pentru 4 milioane de români.

Împreună cu Poșta Română, urmărim zi de zi modul în care se derulează acest program pentru a interveni atunci când identificăm dificultăți în implementare. Chiar în cursul acestei luni, reglementările au fost completate și simplificate pentru a face acest sprijin mai eficient.

carduri de energie
carduri de energie

Astfel, într-o singură lună – mai – s-au făcut de peste 5 ori mai multe plăți pentru lemne decât în primele două luni de program. Mai mult, ne-am asigurat că permitem plata datoriilor mai vechi de 2023 și că prima tranșă de 700 lei virată pe carduri poate fi folosită până la sfârșitul anului. Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

De asemenea, numărul cardurilor este de 2 milioane de carduri emise și distribuite și au fost soluționate 17.700 de anchete sociale pentru care au fost emise și livrate cardurile.

De aceste beneficii dispun peste 4 milioane de români vulnerabili, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă începând cu luna februarie 2023 și 700 lei/semestru, se acordă începând cu luna septembrie 2023.

Sprijinul se poate folosi pentru plata următoarelor servicii/produse: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Alte articole: Carduri de energie 2023. Vești bune pentru români! Când intră banii pentru tranșa a 2-a