- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Supermarketurile ar putea fi amendate dacă scot de la raft produsele românești. Anunțul făcut de ministrul Agriculturii

30 May, 11:08 • Amarie Giorgiana
Supermarketurile ar putea fi amendate dacă scot de la raft produsele românești. Măsura a fost anunțată de Florin Barbu, ministrul Agriculturii, în urma unei discuții cu producătorii locali.
Supermarketurile ar putea fi amendate dacă scot de la raft produsele românești. Anunțul făcut de ministrul Agriculturii

Se schimbă lucrurile în magazinele din România! Supermarketurile ar putea fi amendate dacă scot de pe raft produsele românești. Această măsură a fost anunțată de ministrul Agriculturii în urma discuțiilor purtate cu producătorii locali. Aceștia s-au plâns de mai multe ori că în marile magazine există mai multe cazuri de nedreptate.

Principala problemă pe care producătorii au ridicat-o este adaosul comercial foarte mare pus de supermarketuri pentru produsele lor. Reprezentanții magazinelor dau din umeri și neagă acuzațiile, susținând că totul ține de regulă și ofertă. În același timp, mai mulți producători din România s-au plâns de faptul că produsele lor au fost scoase de pe rafturile magazinelor din țară, fără vreo justificare. Adaosul comercial impus de procesatori și de marii retaileri este enorm, susțin producătorii. În plus, acesta este principalul motiv pentru care produsul este vândut la raft la un preț dublu sau chiar triplu, comparativ cu cel inițial.

„Eu am avut o pierdere de de 300.000 lei. Am semnat prelungirea contractului în decembrie anul trecut. În februarie anul acesta am primit notificare cum că se reziliază contractul. Să vină să amestece cu mine în cazan. Cum ajung să vadă ce înseamnă să permiți niște adaosuri incomensurabile”, spune un producător, potrivit Gândul.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii promite aprobarea unei ordonanțe pentru produsele românești din supermarketuri

Aprobarea ordonanței ar rezolva problema producătorilor, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Marile lanțuri de magazine ar urma să fie amendate în cazul în care vor scoate de la raft produsele românești care au un preț mai mic decât cele de import.

În același timp, reprezentanții marilor comercianți susțin că producătorii români au parte de ajutor, iar scoaterea de la raft a unor produse este o problemă punctuală. Pe lângă sancțiunile pentru marile magazine care îi nedeptățesc pe producători, ordonanța pregătită de Florin Barbu, ministrul Agriculturii, prevede și plafonarea adaosului comercial pentru toate produsele românești la 20%. Prin această măsură, oficialii speră că prețul acestor produse va scădea vizibil.

Citește și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, îi îndeamnă pe români să caute produse româneşti: Nu există indicii că în cadrul programului “Tomata” s-au folosit pesticide peste limita admisă

Timp de patru ani, în perioada 2017-2020 România a avut o lege care prevedea ca 51% din produsele din supermarketuri să fie româneşti, legea care ar fi facilitat accesul la piaţă al producătorilor români. În 2020, legea a fost scoasă deoarece Comisia Europeană a spus că contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor, susţinând că favorizează produsele româneşti.

Citește și:  Avertismentul micilor comercianți. Plafonarea adaosului ar putea scoate unele produse românești de pe rafturile marilor magazine