- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trucurile prin care supermarketurile ne fac să cumpărăm mai mult. Totul e premeditat și bine pus la punct!

08 Feb, 12:00 • Stefan Simion
Nu mulți știm că supermarketurile apelează la numeroase trucuri pentru a ne face să cheltuim cât mai mulți bani la cumpărături. De la muzica din magazin până la modul de așezare a produselor, totul este gândit atent, cu scopul de a ne determina să cumpărăm cât mai mult.
Trucurile prin care supermarketurile ne fac să cumpărăm mai mult. Totul e premeditat și bine pus la punct!

Odată ce își deschid ușile dimineața, supermarketurile activează o serie întreagă de ”capcane” în care cumpărătorii pot cădea foarte ușor. Cea mai simplă dovadă? Amintiți-vă doar de câte ori ați mers la cumpărături pentru că aveați nevoie de doar două-trei produse, iar acasă ați constatat că aveți sacoșele pline cu lucruri pe care nu plănuiați să le luați în zilele respective!

Cum ne fac supermarketurile să cumpărăm mai mult

Un truc folosit în trecut de un magazin din SUA era legat de cărucioarele de cumpărături. Spațiul din interiorul acestora era delimitat, cu benzi galbene, în două: într-o parte, clienții erau îndemnați să așeze fructele și legumele, iar în celălalt, restul alimentelor. Efectul psihologic al acestui truc era fix cel dorit de patronii magazinului. Cumpărătorii care vedeau că nu au pus niciun produs într-unul dintre cele două spații se grăbeau, aproape reflex, să revolve ”problema”, chiar dacă la intrarea în magazin nu își propuneau neapărat să ducă acasă tot ce adunaseră în coș.

Muzica ambientală din supermarketuri are tot scopul de a ne face să cheltuim mai mulți bani. De obicei, magazinele care vând multe alimente folosesc un playlist cu 40 de hit-uri. Ritmul acestora este mai lent dimineaţa, atunci când cumpărătorii sunt mai în vârstă, şi devine allegro odată cu apropierea serii. De ce hit-uri? Cu scopul de a relaxa și binedispune clienții, care, odată ”fixați” pe mood pozitiv, sunt predispuși să cumpere mai mult.

Aceeași stare de bine este indusă în perioada sărbătorilor de iarnă, când supermarketurile sunt inundate exclusiv de melodii de Crăciun.

Un alt truc în avantajul celor care vând este cel al indicatoarelor și al săgeților care indică în ce zonă se află o anumită categorie de produse. În lipsa acestora, supermarketurile riscă să piardă un volum important de vânzări, din cauza faptului că mulți clienți nu vizitează anumite zone. Astfel, tot într-un magazin american, pe podea au fost trasate săgeți de culoare verde, care să îndrume cumpărătorii spre raionul de legume și fructe, spune canadianul Terry O’Reilly, care a cercetat în amănunt tehnicile de marketing și publicitate. Instinctiv, nouă din zece clienți au urmat săgețile respective!

Citește și Cristela Georgescu, în conflict deschis cu o „doctoriță spirituală” pe problema blugilor: „Este bine să pui o bluză mai lungă peste, să nu se vadă acest fermoar”

Dacă vă întrebați de ce săgeata spre raionul de legume-fructe avea culoare verde, ei bine este vorba tot despre psihologie. Culoarea verde ar funcționa ca un stimul, care ne împinge să mergem în direcția indicată de săgeată, în vreme ce culoarea roșie ar putea fi asociată exact cu opusul – stop! nu merge acolo!

Alte trucuri la care apelează supermarketurile țin de așezarea produselor. Veți vedea că produsele de patiserie și panificație, care activează instantaneu glandele salivare, se află chiar la intrare. Astfel, clienții le observă la începutul sesiunii de cumpărături, când au un moral mai ridicat şi sunt mai dispuşi să le cumpere, notează mediafax.

Lactatele și alte produse esențiale sunt plasate spre capătul magazinului, astfel că, până ajungem la ele, vom cumpăra, cel mai probabil, și altele.

Cât privește dimensiunile cărucioarelor pe care ni le pun la dispoziție supermarketurile, explicația este și mai simplă: cu cât acestea sunt mai mari, cu atât clienții vor avea impresia că au cumpărat mai puțin decât în realitate și, prin urmare, vor căuta să pună și altele în cărucior.

Supermarketurile, pentru a ne face să cumpărăm mai mult, se bazează și pe modul în care sunt aranjate rafturile. Odată ce acestea sunt dispuse precum un labirint, suntem obligați să păstrăm direcția fără să deviem și astfel vom vizita cât mai multe categorii de produse, cu șanse mari să și cumpărăm.

La capitolul oferte, dincolo de reducerile unde oamenii acționează instinctiv pentru a face economii, o altă tactică de succes este cea a ofertelor limitate. Acestea le creează clienților senzaţia unei urgenţe de a cumpăra produsele respective.

Citește și Cumpărăturile, cea mai veche pasiune a femeilor, se mențin în topul activităților preferate de reprezentantele sexului frumos. Aproape 60% din tranzacțiile din retail-ul românesc sunt făcute de femei

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Trucul care ajută frigiderul să consume mai puțin curent. Puțină lume știe de această metodă
Trucul care ajută frigiderul să consume mai puțin curent. Puțină lume știe de această metodă
Salariu de la 7.000 din prima zi, la o companie românească. Ce competenţe trebuie să ai trecute în CV pentru a prinde un astfel de loc de muncă
Salariu de la 7.000 din prima zi, la o companie românească. Ce competenţe trebuie să ai trecute în ...
Locul unic din lume unde poţi călători în trecut sau în viitor. Sunt doar 4,8 kilometri între astăzi şi mâine!
Locul unic din lume unde poţi călători în trecut sau în viitor. Sunt doar 4,8 kilometri între astăzi ...
Zodiile care își schimbă complet viața. Sunt pe punctul de a-și îndeplini cele mai mari vise
Zodiile care își schimbă complet viața. Sunt pe punctul de a-și îndeplini cele mai mari vise
Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc de la Caroli. Dragoș Pătraru dă cu ei de pământ: „Asta e păcăleala de pe etichetă”
Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc de la Caroli. Dragoș Pătraru dă cu ei de pământ: „Asta ...
Prognoza meteo pentru vara 2025. Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în iunie
Prognoza meteo pentru vara 2025. Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în iunie
Testul de inteligență care vă pune atenția la detalii la încercare. Puteți observa două inimi ascunse în imagine în 7 secunde?
Testul de inteligență care vă pune atenția la detalii la încercare. Puteți observa două inimi ...
Cum se numește insula din Italia unde turiștii pot primi banii înapoi dacă nu e vreme bună. Primăvara e perioada ideală pentru a o vizita
Cum se numește insula din Italia unde turiștii pot primi banii înapoi dacă nu e vreme bună. Primăvara ...
Revolut lansează 3 funcții noi. Cum îți protejezi contul dacă ți se fură telefonul
Revolut lansează 3 funcții noi. Cum îți protejezi contul dacă ți se fură telefonul
Cel mai mare producător de zahăr din România a închis două fabrici. Ce se întâmplă cu cei aproape 270 de angajaţi
Cel mai mare producător de zahăr din România a închis două fabrici. Ce se întâmplă cu cei aproape ...
Care este peștele fără mercur pe care îl puteți mânca cât de mult doriți. Este delicios și se prepară ușor
Care este peștele fără mercur pe care îl puteți mânca cât de mult doriți. Este delicios și se ...
Peste 2.000 de concedieri la una dintre cele mai mari universități din lume, după tăierile bugetare anunțate de Trump
Peste 2.000 de concedieri la una dintre cele mai mari universități din lume, după tăierile bugetare ...
Noi reguli pentru plăţi şi transferuri bancare. Schimbări majore începând din mai 2025
Noi reguli pentru plăţi şi transferuri bancare. Schimbări majore începând din mai 2025
Tasta esențială pe care trebuie să o apesi la bancomat pentru a-ți proteja contul
Tasta esențială pe care trebuie să o apesi la bancomat pentru a-ți proteja contul
Ce sume iau Antonia și Alex Velea pentru un recital. Tariful colosal perceput pentru doar 40 de minute de cântat
Ce sume iau Antonia și Alex Velea pentru un recital. Tariful colosal perceput pentru doar 40 de minute ...
Veste proastă pentru milioane de clienți BRD. Avertisment despre banii ținuți în bancă
Veste proastă pentru milioane de clienți BRD. Avertisment despre banii ținuți în bancă