- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sute de ucraineni și-au găsit locul în România! Iată care sunt joburile pentru care au optat

26 Dec, 14:34 • Cornel Ghimeșan
Sute de ucraineni care au fugit din calea bombelor și rachetelor rusești, s-au oprit în România, unde ușor-ușor și-au găsit și locul. Peste 1300 de persoane cu cetățenie ucraineană s-au înregistrat în evidențele ANOFM și au reușit să își găsească un loc de muncă la noi în țară.
Sute de ucraineni și-au găsit locul în România! Iată care sunt joburile pentru care au optat

Un număr de 1.337 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

Potrivit datelor ANOFM, cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidențele AJOFM/AMOFM București au fost în județele: București (229), Arad (106), Suceava (93), Bihor (88), Timiș (74), Galați (70) etc, arată Agerpres.

Alte articole: Vești bune pentru ianuarie 2023! 1234 de persoane vor beneficia de programe de formare profesională

Ce job-uri și-au ales ucranenii în România

Astfel, 723 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM. Meseriile în care au fost ocupați cetățenii ucraineni sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, violonist, șoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT.

Alte meserii care au fost îmbrățișate de refugiații ucraneni au fost: patiseri, ospatari, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificati în domeniul electricitatii, necalificati întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcționari administrativi.

Sute de ucraineni și-au găsit locul în România! Iată care sunt joburile pentru care au optat
Sute de ucraineni și-au găsit locul în România! Iată care sunt joburile pentru care au optat

Sursa citată menționează că 329 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.429 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane. Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:

  • restaurante;
  • fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule;
  • fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp);
  • fabricarea de mobila;
  • fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice;
  • fabricarea încălțămintei etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitori necalificați în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.

Cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București. ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare și consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

,,Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă pe site- ul www.anofm.ro. Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.”, informează reprezentanții ANOFM.

Citește și: Videoclipul sumbru care a rulat de Crăciun pe posturile din Rusia! Mesajul înfricoșător transmis Europei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult