- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tanczos Barna trage un semnal de alarmă. S-a dublat numărul de județe în care apar exemplare de urs. „Vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”

21 Jun, 10:29 • Lupu Alexandra
Tanczos Barna avertizează că numărul județelor în care apar exemplare de urs s-a dublat. România are peste 8.000 de urși în momentul de față.
Tanczos Barna trage un semnal de alarmă. S-a dublat numărul de județe în care apar exemplare de urs. „Vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”

Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, a declarat că numărul de județe în care au apărut exemplare de urs s-a dublat în ultimii ani. El a mai menționat că este inadmisibil ca statul român să intervină în recoltarea urșilor doar după ce se produc nenorociri, informează digi24.ro.

Tanczos Barna, declarații de ultimă oră

Tanczos Barna a relatat că ordinul de îndepărtare a exemplarelor de urși avea la bază un număr de trei ori mai mare decât cel de anul trecut, concret, 426. Din acest punct de vedere, fostul ministru al Mediului a informat că intervenția preventivă este absolut necesară și că este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc catastrofe și nenorociri în țară. El a completat că este inadmisibil ca fermierii să se culce cu frică că animalele sălbatice vor distruge toată munca lor.

Citește și despre: Tarif de alungare a ursului! Comuna din România unde primăria cere bani oamenilor pentru a veni cineva să îi scape de atacul urșilor!

„De trei ori mai mare decât anul trecut, mai mic decât acum şase, şapte ani, când a fost ultima cotă de recoltă pe baza unui studiu.

Anul trecut am stabilit o cotă de prevenţie minimă, o intervenţie fără un studiu de fundamentare, dar mult sub studiile pe care le-a avut ministerul până în 2016, tocmai pentru a nu genera o dezbatere aprigă pe această temă. Un lucru este cert, intervenţia preventivă este absolut necesară.

Este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri, catastrofe. Este inadmisibil ca toţi fermierii să se culce seara cu frica că noaptea, stâna, oile, vacile, porumbul, culturile vor fi distruse de aceste animale sălbatice”, a afirmat fostul ministru al Mediului.

Tanczos Barna
Tanczos Barna

Tanczos Barna a precizat că exemplarele de urs au apărut și în zona de vale și spre zona de deal. Fostul ministru al Mediului nu a ezitat să afirme că lipsa de responsabilitate și acțiune duc la o escaladare a fenomenului.

„Din păcate, numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani. Lipsa de responsabilitate, lipsa de fermitate şi de acţiune duce către o asemenea escaladare a fenomenului. Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs. Urşii nu sunt ucişi, nu sunt sacrificaţi.

Sunt animale sălbatice care pe legea vânătorii sunt recoltate. De fapt, fondul cinegetic este o resursă regenerabilă. De ce nu avem o problemă cu căprioarele, cu căpriorul, cu mistreţul? De ce nu avem o problemă cu cerbul? Şi ele sunt vânate. Deci ursul este în vârful lanţului trofic şi fără intervenţie umană este imposibilă ţinerea sub control a acestui fenomen”, a declarat Tanczos Barna.

Fostul ministru al Mediului atrage atenția că numărul de exemplare de urs a trecut treptat, de la un an la altul. De la 4.000 de urși în 2007, România a ajuns să aibă peste 8.000 de exemplare. Tanczos Barna precizează că tendința este constată, iar cât de curând, vom avea urși la Constanța.

„Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. Am ajuns de la 4.000 în 2007 la 8.000 şi ceva, conform ultimelor estimări.

Şi această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, a precizat fostul ministru al Mediului.

Vezi și: 22 de ONG-uri de mediu din România critică proiectul privind reintroducerea cotelor de vânătoare la urs: „Nu se poate susține superficialitatea din spatele acestui proiect”