- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tarife noi la facturile la energie electrică de la 1 ianuarie. Plata lor ar putea fi efectuată în rate

22 Nov, 13:28 • Bocioacă Bianca
Ordonanța de urgență care privește facturile la energie a suferit în ultima săptămână noi modificări care vor aduce facilități pentru consumatori.
Tarife noi la facturile la energie electrică de la 1 ianuarie. Plata lor ar putea fi efectuată în rate

Executivului îi revine datoria ca până la data de 1 ianuarie 2023 să finalizeze detaliile cu privire la noile modificări ale Ordonanței de urgență în legătură cu facturile la energie electrică, pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de energie.

În cazul în care compania de electricitate nu a trimis facturile timp de trei luni, românii ar putea plăti facturile în rate la energie electrică, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificări pe care Camera Deputaților vrea să o treacă.

Ordonanța de Urgență vine cu noi îmbunătățiri care prevede ca spitalele, instituțiile publice și transportu, public să aibă un preț la energie electrică de un leu, măsură care în trecut nu era în ordonanță, potrivit antena3.ro.

Citește și: Facturile mari la energie au făcut ca încă o univeristate să treacă în format online. Cum își vor susține studenții examenele

Pentru familiile monoparentale a fost prevăzut un plafon redus la factura la electricitatem pe kilowatt, dar și pentru familiile cu trei sau mau mulți copii care sunt înscriși într-o formă de învățământ.

De la 1 ianuarie 2023, va dispărea raportarea la consumul de anul trecut în funcție de care se face și plafonarea, pentru calculul facturilor la energie electrică.  Românii vor trimte codul în fiecare lună, pentru ca factura să fie calculată.

Familiile cu trei copii minori ar putea plăti mai puțin pentru energie electrică

Familiile care au trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea să plătească un preț mai mic pe kilowatt. Cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente sau pentru familiiile cu trei copii minorim plafonul este de 0,68 lei pe kW, indifernt de consum.

Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din românia, Ion Lungu, spune că nu deține informații referitoare la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii.

Citește și: Plafonarea prețului la gaze ar putea duce la situații grave iremediabile! Bursele de energie sunt îngrijorate de securitatea aprovizionării cu gaze

În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a declarat Ion Lungu, la Digi24.

Ce tarife vir exista la energie electrică de la 1 ianuarie

  • 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună;
  • 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună;
  • 1,3 lei/KWh – preț fix maxim pentru un consum care depășeste 255KWh/lună și pentru industria mare/marii consumatori;
  • 1 leu/kWh pentru IMM.