- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Telemeaua de Ibănești, la un pas de a deveni primul produs din România certificat la nivel mondial. Care este secretul acestui tip de brânză

19 Jan, 23:10 • Bumbeneci Diana
Telemeaua de Ibănești este la un pas de a deveni singurul produs din România certificat la nivel mondial. Laptele pentru acest tip de brânză provine din trei comune.
Telemeaua de Ibănești, la un pas de a deveni primul produs din România certificat la nivel mondial. Care este secretul acestui tip de brânză

Telemeaua de Ibăneşti are șanse mari să fie recunoscută la nivel mondial. Brânza făcută după o reţetă străveche, unică și extrem de amplă, de pe Valea Gurghiului, urmează să fie certificată la nivel mondial după ce, în anul 2016, a fost primul produs lactat din România protejat la nivel european. Telemeaua a fost înregistrată la Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.

Telemeaua de Ibănești, primul produs din România atestat la nivel mondial

Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu telemeaua de Ibăneşti. Aşteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI şi DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Şi ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificaţi mondial cu Telemeaua de Ibăneşti.

Nu mai există nicio certificare la nivel mondial din România, acum încep produsele europene să se certifice, e o legislaţie nouă şi la nivel mondial. Ce anume îl face atât de special? Calitatea, laptele, materia primă obţinută din cele trei comune Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu, care au o floră spontană deosebită”, a declarat presei joi, 19 ianuarie, reprezentantul firmei producătoare, Nicu Bumb.

Ai  mai putea citi: Cum poți primi 200.000 de euro de la stat! PNS aduce noi beneficii pentru români

Telemea de Ibănești
Telemea de Ibănești

Potrivit celor povestite de Nicu, telemeaua de Ibăneşti se va fabrica tot timpul cu lapte provenit din cele trei comune – Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu. Aceasta va avea la bază de fiecare dată ingredientul minune: o saramură care se regăseşte în stare naturală doar în acea zonă.

Pe lângă lapte, mai există şi tradiţia din zonă, oamenii din zonă făceau brânză iarna (când tăiau şi porcul), făceau şi o brânză, iar carnea de porc şi brânza respectivă o puneau în recipiente care le ţineau până vara. Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orşova, unde noi am concesionat această fântână (cu apă sărată, n.r.), am îngrădit-o.

De acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri de unde fiecare producător din zonă poate să se servească dacă vrea să îşi facă brânză, telemea, să pună carnea la conservare în condiţii optime şi de igienă. Şi prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu ştiam noi, că această saramură are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit”, a precizat Nicu Bumb.

Telemeaua de Ibăneşti este făcută după o reţetă unică, moştenită din cele mai vechi timpuri de localnicii de pe Valea Gurghiului, din lapte de vacă, cu saramură de la Orşova. Această rețetă este greu de realizat și doar cine își mai aduce aminte de această tradiție poate să creeze produsul care, în scurt timp, va duce România pe lista brânzeturilor speciale de la nivel mondial.

Te poate interesa și: Crescătorii de taurine vor primi un sprijin record, de 44 milioane euro! Petre Daea: „Vaca este acum dușmanul numărul unul al planetei!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult