- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tensiuni majore în Parlament! Legea bugetului pentru anul 2024 ajunge la vot!

18 Dec, 09:20 • Oprea Alina
În perioada curentă, sunt tensiuni la cote maxime în Parlament, astfel că bugetul este trimis la vot! Acesta are, deja, mii de amendamente, în decursul zilei azi, luni, 18 decembrie 2023, acesta intră în dezbatere!
Tensiuni majore în Parlament! Legea bugetului pentru anul 2024 ajunge la vot!

Legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 intră de luni în dezbaterea Parlamentului. La Guvern va avea loc o ședință, de la ora 08.00, pentru a analiza amendamentele depuse la Legea Bugetului.

Termenul pentru depunerea rapoartelor de către Comisiile de buget- finanţe fiind marţi, ora 18.00, în aceeaşi zi, la ora 20:00 urmând să înceapă dezbaterile în plenul celor două Camere, votul final fiind programat miercuri, informează News.ro.

Încă de vineri, atunci când cele două proiecte au fost depuse la Parlament, până duminică, ora 14.00, deputații și senatorii au putut depune amendamente, ulterior, acestea fiind centralizate și grupate pe ordonatori principali de credite.

Ai putea fi interesat și de: Proiectul de buget 2024 a ajuns în Parlament. Care este calendarul de dezbatere

Buget 2024 – Mii de amendamente din partea opoziției în Parlament

Sunt 400 de amendamente numai din partea USR, apreciind că proiectul de buget ”este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”.

Mai mult decât atât, și Forţa Dreptei a depus mendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024. A fost propusă eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.

buget 2024 Parlament
buget 2024 Parlament

PNL are un singur amendament la bugetul de stat pe 2024:

”Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente.”, a adăugat PNL, conform celor comunicate de știripesurse.ro.

În intervalul 11.00 – 15.00, în decursul zilei de luni, sunt programate şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Între 12.00 şi 13.00, au loc şedinţe comune ale Comisiilor pentru buget, finanţe, bănci pentru dezbateri generale asupra celor două proiecte de lege.

De la ora 16.00 până la finalizarea dezbaterilor se desfăşoară şedinţe comune ale Comisiilor pentru buget, finanţe, bănci cu ordonatorii principali de credite pentru elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Marţi la ora 18.00 va avea loc depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la cele două legi, iar de la ora 20:00 încep dezbaterile în plenul Camerelor reunite.

Miercuri este programat votul final asupra celor două proiecte de lege.

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că bugetul de stat pe 2024 are cele mai mari cheltuieli pentru investiţii, peste 200 miliarde lei pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile dar şi o creştere istorică de 61% pentru educaţie, el dând asigurări că salariile profesorilor vor creşte aşa cum s-a promis. Ministrul a mai afirmat că lupta împotriva corupţiei şi evaziunii va trece la un alt nivel, iar digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF.

Ai putea fi interesat și de: STUDIU. 7 din 10 angajatori vor oferi anul acesta primă de Crăciun. Bugetul este de până la 400 de lei