- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Teren gratuit de la stat pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care vor să-și construiască locuințe

20 Oct, 18:55 • Bocioacă Bianca
Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pot obține de la autoritățile locale terenuri de până la 1.000 de metri pătrați, în mod gratuit, pentru construirea unei locuințe proprietate personală.
Teren gratuit de la stat pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care vor să-și construiască locuințe

Terenuri gratuite de la stat pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani. Legea 15/1002 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, orașul sau municipiul (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente.

Citește și: Vești bune pentru români! Tinerii pot cere bani de la stat pentru nunta, mașină sau chirie și studii! Ce sume pot să obțină

Teren gratuit pentru tinerii care vor să-și construiască o locuință

Prin HG 748/2023 se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut proproetate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

După apariția hotătârii, mai trebuie depuse doar următoarele documente:

  • copie de pe certificatul de naștere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Potrivit avocatnet.ro, atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței în proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consiliului local.

Citește și: Ruptură totală între generaţii. Jumătate din tinerii Gen Z nu răspund părinţilor la telefon, iar un sfert resping toate apelurile

Legea stabilește că dimensiunile terenurilor care pot fi atribuite pentru construirea unei locuințe proprietate personală sunt în directă legătură cu tipul localității în care se află avestea. Suprafețele de teren care pot fi date tinerilor sunt:

  • între 150 m² şi 300 m² – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
  • între 250 m² şi 400 m² – în oraşe;
  • între 250 m² şi 1.000 m² – în comune şi sate.

Tinerii de până la 35 de ani pot cere un teren, o singură dată, pe care să-și construiască o locuință, dacă îndeplinesc următoarele condiți:

  • au împlinit vârsta de 18 ani;
  • la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor pentru tinerii care vor să construiască locuințe. Dacă i se aprobă atribuirea terenului pentru construirea unei locuințe, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și, la construirea ei, să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991.