- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tichetele de creșă de 1.500 de lei, suspendate și în 2023. Motivul din spatele acestei decizii

30 Nov, 15:30 • Claudia Simion
Tichetele de creșă de 1.500 de lei vor fi suspendate în continuare și în 2023, potrivit unei ordonanțe "trenuleţ" discutată în ultima şedinţă de Guvern.
Tichetele de creșă de 1.500 de lei, suspendate și în 2023. Motivul din spatele acestei decizii

Tichetele de creșă, suspendate și în 2023. Această facilitate, prin care contribuabilii care efectuau cheltuieli pentru educația timpurie puteau să scadă din impozitul pe profit, însă nu mai mult 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil, va fi suspendată în continuare.

De ce au fost suspendate tichetele de creșă

Florin Cîțu e cel care a suspendat, în 2023, tichetele pentru creșe și grădinițe, justificându-și decizia prin faptul că nu existau bani la bugetul de stat. Ordonanța aflată în analiză la Guvern își prelungește acum suspendarea.

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a creşelor şi grădiniţelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată (de natura celor prevăzute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015) şi intră sub incidenţa limitei de 5% stabilite pentru acestea, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Citește și Vouchere pentru plata facturilor la energie. Marcel Boloş vorbeşte despre sume cuprinse între 500 şi 700 de lei: „Avem două variante în discuție: una cu tichete, una cu sume plătite prin mandat poştal”

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, notează avocatnet.ro.

Banii pot fi folosiți doar pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie. Așadar, tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, conform normelor.

Citește și Vouchere de vacanţă 2023. Divergenţe în coaliţie: PNL vrea tichete de vacanță plătite de stat pentru angajaţii din mediul privat