- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țigările ajung la un nou preț record. Cât va trebui să scoți din buzunar pentru un singur pachet, începând cu luna iulie

27 Jun, 22:45 • Lupu Alexandra
Țigările se scumpesc cu până la 1 leu pachetul, începând cu data de 3 iulie 2023. Iată lista cu noile prețuri.
Țigările ajung la un nou preț record. Cât va trebui să scoți din buzunar pentru un singur pachet, începând cu luna iulie

BAT, liderul pieței de țigări din România din punct de vedere al volumelor comercializate, a anunțat că scumpește pachetul de țigări cu până la 1 leu, începând cu data de 3 iulie, informează economedia.ro. Este una dintre cele mai mari scumpiri înregistrate până acum pentru pachetul de țigări.

Țigările se scumpesc din luna iulie

În general, țigările populare se scumpeau cu 50 de bani pe pachet. Astfel, o scumpire de 1 leu pe pachet reprezintă un salt uriaș. Cele mai populare brand-uri, precum Kent, Pall Mall sau Winston, sunt mai scumpe cu un leu pe pachet. Pall Mall albastru va costa 24.5. Pentru un pachet de Kent Blue, românii trebuie să scoată din buzunare suma de 25.5 lei. Rothmans Blue va costa 25,5 de lei pachetul, Vogue 26,5 de lei, iar Viceroy Red 24.

BAT, liderul pieței de țigări din România din punct de vedere al volumelor comercializate, deține 50% din toată piața din România. JTI și Philip Morris, ceilalți mari jucători din piață, nu au informat încă dacă vor scumpi sau nu țigările. Însă, așa cum se întâmplă în mod normal, vor urma liderul pieței, la un scurt interval.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Victor Ponta: „Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′”

Ultima scumpire a avut loc pe 1 aprilie 2023. La acel moment, acciza specifică a suferit o majorare semnificativă. Nivelul acesteia a atins suma de 493,988 lei/1.000 de ţigarete. Calculul a fost realizat în funcție de prevederile din normele metodologice, conform art. 43 din Codul Fiscal.

„Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1”, se relatează în Codul Fiscal.

Ministerul de Finanțe a publicat pe data de 10 martie ordinul cu numărul 1111/2023 în ceea ce privește nivelul accizei. Specialiștii relatau la momentul respectiv că fiecare pachet va valora cu 1.5 lei mai mult.

Țigări
Țigări

Furnizorii au fost obligați, astfel, să plătească și mai mult. Nici perspectivele de viitor nu sunt unele foarte bune. Un document al Uniunii Europene relatează că nivelul accizelor ar urma să crească de la 1.80 la 3.60 euro pentru un pachet cu 20 țigări. Pentru a ajunge în această situație, România trebuie să crească brusc acciza.

„Acest lucru înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea prețuri ca în vest cu salariile din est”, declară Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Citește și despre: Cum a schimbat inflația viața românilor? Mai puțină calitate, dar și cantitate în coșul de cumpărături. Efectul negativ al scumpirilor pe bandă rulantă