- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tinerii cu vârsta de minim 16 ani primesc aproximativ 2.000 de lei de la stat. Pașii pe care trebuie să-i urmeze după absolvirea școlii

10 Jun, 13:52 • Amarie Giorgiana
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) le reamintește tinerilor că au la dispoziție 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a se înregistra la agențiile teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Tinerii cu vârsta de minim 16 ani primesc aproximativ 2.000 de lei de la stat. Pașii pe care trebuie să-i urmeze după absolvirea școlii

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) le reamintește tinerilor că au la dispoziție 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a se înregistra la agențiile teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Înregistrarea este importantă pentru a putea accesa sprijin financiar sub forma indemnizației de șomaj sau a altor beneficii prevăzute de lege, notează Știri pe Surse.

Citește și: Angajări 2025. O mare fabrică din România face angajări și oferă salarii de 1.900 de euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care aplică

Indemnizație pentru tinerii cu vârste de peste 16 ani

Cei care se înregistrează în termenul legal și nu reușesc să se angajeze pot primi, la cerere, o indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR), adică suma de 330 de lei pe lună, timp de șase luni. În acest moment, cuantumul ISR este de 660 de lei.

Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să nu fi refuzat un loc de muncă corespunzător nivelului de pregătire și nici participarea la cursuri de formare sau servicii de ocupare oferite de ANOFM.

Pe de altă parte, absolvenții care se înregistrează în termenul prevăzut și reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de inserție în valoare de 1.980 de lei. Această sumă este acordată de stat pentru stimularea integrării pe piața muncii.

Conform  Legii nr. 76/2002, această primă se acordă absolvenților cu vârsta de minimum 16 ani, care încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată mai lungă de un an.

Pentru a fi luați în evidență, tinerii treubie să prezinte următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverința cu data absolvirii;
  • CV;
  • declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate (formular tipizat);
  • acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (formular tipizat).

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) îi încurajează pe tineri să valorifice aceste instrumente legale pentru a-și crește șansele de angajare și pentru a beneficia de sprijin în perioada de tranziție de la studii la viața profesională.

Citește și: Nicuşor Dan: Nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă. Cât de mult ele vor putea să crească asta e o discuţie la care nu vreau să mă angajez

Urmărește Daily Business pe Google News