- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tipărirea taloanelor cu noile pensii întârzie. Șeful Casei de Pensii a dat explicații

17 Dec, 10:29 • Fundeanu Madalina
Șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat dacă scandalul pe bugetul din 2024 va genera întârzieri la tipărirea taloanelor cu noile pensii majorate. Tipărirea acestora încă nu s-a finalizat.
Tipărirea taloanelor cu noile pensii întârzie. Șeful Casei de Pensii a dat explicații

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat dacă scandalul pe bugetul din 2024 va genera întârzieri la tipărirea taloanelor cu noile pensii majorate. Tipărirea acestora nu s-a finalizat, însă potrivit şefului CNPP, Daniel Baciu, se lucrează la capacitatea maximă pentru a nu avea loc întârzieri, potrivit Antena 3 CNN.

Tipărirea taloanelor cu noile pensii

„Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează.

Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, a spus şeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu,

Veniturile seniorilor de la 1 ianuarie 2024 şi 1 septembrie 2024

Punctul de pensie va crește cu 13,8% de la 1.785 de lei, la 2.032 lei. De asemenea, va creşte şi valoarea pensiei minime de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Iar de la 1 septembrie 2024 veniturile vor fi majorate cu 40% pentru 3 milioane de români.

Te-ar putea interesa și: Ce pot cumpăra românii la marea licitație de Crăciun. Ceasuri și mașini de colecție, inclusiv o selecție Rolex și Patek Philippe, la prețuri fără concurență

pensii
pensii

„Deci vor beneficia de majorarea punctului de pensie cu 13,8% toți pensionarii sistemului public. Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari. Iar cu 1 septembrie vom recalcula practic toate pensiile aflate în plată. Oamenii vor primi deja pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

Avem un grafic foarte clar, este foarte strâns, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic, nu avem în întârzieri, astfel încât colegii mei împreună la Casa Națională, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a legii 330 pe 2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să oferim deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât că odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial ulterior să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formulă de calcul a pensiilor, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească deja pensiile recalculate.”, a declarat Daniel Baciu pentru sursa menționată.

Acesta a mai spus că înainte de luna septembrie se dorește să se emită deciziile de pensionare cu noile valori ale veniturilor, ca oamenii să ştie deja în luna septembrie ce bani vor primi.

„Există un principiu într-adevăr în sistemul public de pensii rămânând în plată pensia cea mai avantajoasă și acest principiu a fost valabilă întotdeauna. Deci într-adevăr, dacă pensia recalculată este la un nivel inferior rămânem la pensia în plată, deci nicio pensie nu va scădea.

Cu această lege noi eliminăm aceste inechități, la cei care au beneficiat de un indice de corecție defavorabil mai mic.

În momentul de față, din 2019 avem un indice de corecție favorabil de 1,41 la cei care au beneficiat de împărțire a acelor număr de puncte la un stagiu de cotizare mai mare de 35, în detrimentul celor care au beneficiat de împărțire la un stadiu mai mic de două, chiar începând cu 25-30.

Aceia vor primi într-adevăr pensii mai mari, cu sume foarte importante cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, pentru că beneficiază de acele puncte de stabilitate prevăzute de lege.

Încercăm ca prin această prevedere, prin acel articol, să încurajăm în primul rând viața activă, oamenii să rămână mai mult în câmpul muncii, să contribuie mai mult la sistem, iar noi îi răsplătim cu niște pensii mult mai mari”, a mai adăugat şeful CNPP, Daniel Baciu.

Vezi și: Pensionarii din România care trăiesc cu 1.125 de lei în decembrie! Ministrul Muncii a dezvăluit numărul șocant de persoane care se chinuie să trăiască cu pensia minimă