- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toate produsele alimentare vor fi prezentate la raft cu o nouă modificare! Autoritățile au luat decizii majore

14 Mar, 18:34 • Bumbeneci Diana
O nouă modificare va apărea pe etichetele tuturor produselor alimentare. De ce s-a luat această decizie.
Toate produsele alimentare vor fi prezentate la raft cu o nouă modificare! Autoritățile au luat decizii majore

O nouă modificare va afecta produsele alimentare vândute pe piața din România. O astfel de modificare vine în urma deciziei, luate la nivelul Uniunii Europene, în privința termenului de valabilitate al produselor alimentare. Despre ce este vorba și de ce s-a luat această decizie.

Noi modificări în cazul alimentelor

O nouă modificare va afecta produsele alimentare vândute pe piața din țara noastră. Această schimbare vine în urma deciziei, luate la nivelul Uniunii Europene, în privința termenului de valabilitate al produselor alimentare.

Alimente
Alimente

Alte subiecte de interes: INS confirmă că alimentele s-au scumpit cu 50%. Lista produselor care au ajuns la preț dublu

De altfel, se pare că Uniunea Europeană are în plan să schimbe data de expirare a produselor alimentare, din cauza risipei care se face anual. De altfel, autoritățile vor să pună stop acestui fenomen și să reducă risipă de alimente cu cel puțin jumătate până în 2030.

În scurt timp, etichetele alimentelor vor fi schimbate, iar expresia „Consumați înainte de” va fi înlocuită. Posibile variante cu care ar putea fi înlocuită sunt „Cel mai bine înainte de” sau „Pentru cea mai bună calitate, înainte de”. Proiectul urmează să fie dezbătut în Parlamentul European.

Nu toată lumea știe diferența. În timp ce în primul caz produsul nu trebuie consumat deoarece este potențial riscant din punct de vedere al sănătății, a doua formulare se referă la produsele neperisabile: consumarea acestora după data de expirare nu prezintă niciun risc pentru sănătate, ci doar o pierdere de gust.”, este anunțul făcut de specialiști.

În fiecare an se aruncă peste 57 de milioane de tone de deșeuri alimentare. Acest lucru înseamnă 127 de kilograme pe cap de locuitor.

„Ca parte a Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă, statele membre s-au angajat să reducă cu 50% risipa alimentară până în 2030, ceea ce reprezintă un angajament uriaș.”, a spus Directorul General pentru Sănătate al Comisiei Europene, Sandra Gallina.

Vezi și: Este oficial! Se confirmă noi ajutoare pentru români în 2023. Marcel Boloș: „Un milion de oameni vor fi sprijiniți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult