- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

TOP 10 cei mai bogați români! Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac conduc clasamentul în 2023

29 Nov, 08:50 • Bumbeneci Diana
Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac sunt în fruntea clasamentului celor mai bogați români. Forbes a realizat TOP 10 cei mai bogați români 2023.
TOP 10 cei mai bogați români! Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac conduc clasamentul în 2023

TOP 10 cei mai bogați romani în 2023 aduce în prim plan cei mai mari afaceriști care s-au luptat în tot acest an să ajungă printre cei mai buni. Conform analizei Forbes, primii în top frații Pavăl de la Dedeman, Ionț Țiriac și Daniel Dines.

Chiar dacă au fost luni extrem de grele, anul financiar 2022 s-a dovedit a fi prosper pentru cei mai bogați dintre români, evidențiind o creștere substanțială a averilor acestora. Conform sursei citate, numărul de persoane cu o avere netă de cel puțin 500 de milioane de lei a înregistrat o creștere notabilă. De la 50 la 55 de bogați, lista celor mai bogați români a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, reflectând o dublare față de perioada pre-pandemie și o triplare comparativ cu acum un deceniu.

„Averea totală a românilor cu o avere de peste 500 de milioane de lei a atins un prag impresionant de peste 110 miliarde de lei, marcând o creștere de aproape o zecime în comparație cu anul precedent. Topul Forbes al celor mai bogați oameni din România în 2023 a inclus 30 de miliardari în lei, cu patru membri noi față de anul anterior. Practic, majoritatea acestora au înregistrat creșteri ale averii personale, unii înregistrând salturi spectaculoase în clasament datorită rezultatelor financiare remarcabile”, notează Forbes.

TOP 10 cei mai bogați romani în 2023

Locul 1 – Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman): Avere – 16 mld. lei

Așa cum era de așteptat, lanțul de magazine de bricolaj Dedeman, deținut de frații Dragoș și Adrian Pavăl, a raportat în 2022 un profit net de 1,7 miliarde de lei, cel mai mare din istoria companiei. Afacerile deținute de aceștia atât în România, cât și peste graniță au avut o ascensiune incredibilă.

Frații Pavăl de la Dedeman - TOP 10 cei mai bogați români
Frații Pavăl de la Dedeman – TOP 10 cei mai bogați români

_____________________________________________________________

Locul 2 – Ion Țiriac: Avere – 10 mld. lei

O duce din ce în ce mai bine și se implică în tot mai multe domenii, strângând avere pe bandă rulantă. Țiriac Group a intrat și în sectorul energiei, devenind un producător de energie verde. În cadrul diviziei de energie a fost dezvoltat, în județul Prahova, un parc de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 8 MW. Ion Țiriac - TOP 10 cei mai bogați români

Ion Țiriac – TOP 10 cei mai bogați români_____________________________________________________________

Locul 3 – Daniel Dines (UiPath): Avere – 8 mld. lei

Ultimele rezultate financiare ale UiPath prezintă cu succes evoluția companiei. Fondatorul acestui proiect a ajuns la o avere de 8 miliarde de lei și nu pare să se oprească din ascensiunea sa.

TOP 10 cei mai bogați români - Daniel Dines
TOP 10 cei mai bogați români – Daniel Dines

_____________________________________________________________

Locul 4 și 5 – Ion Stoica și Matei Zaharia (DataBricks): Avere – 7,6 mld. lei

Au plecat din România pentru a se ocupa de domeniul academic, însă au atins succesul. Compania americană DataBricks este evaluată la 43 de miliarde de dolari, după ce, anul acesta, a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari, fonduri pe care intenționează să le folosească pentru a construi modele de bază în parteneriat cu Nvidia.

Ion Stoica și Matei Zaharia (DataBricks) - TOP 10 cei mai bogați romani în 2023
Ion Stoica și Matei Zaharia (DataBricks) – TOP 10 cei mai bogați romani în 2023

_____________________________________________________________

Locul 6 – Familia Talpeș (Bitdefender): Avere – 4,9 mld. lei

Producătorul global de soluţii de securitate informatică Bitdefender este una dintre cele mai puternice companii de IT pornite din România. Fondată de antreprenorii Florin şi Măriuca Talpeş în urmă cu mai bine de trei decenii, compania s-a extins puternic la nivel mondial și a avut anul trecut afaceri de 1,4 miliarde de lei, mai mari cu 34%, şi un profit net de 292,3 milioane de lei.

TOP 10 cei mai bogați romani în 2023 - Familia Talpeș
TOP 10 cei mai bogați romani în 2023 – Familia Talpeș

Ai mai putea citi: Lecții de viață, de la un miliardar. „Acesta este testul suprem al modului în care v-ați trăit viața”

_____________________________________________________________

Locul 6 – Ștefan Vuza (Chimcomplex): Avere – 4,9 mld. lei

Conform informațiilor Forbes, Ștefan Vuza avea 2,2 miliarde de lei și un profit net de 266 de milioane de lei în 2022, însă Chimcomplex Borzești și-a stabilit o strategie de creștere și o serie ambițioasă de investiții, susținute prin fonduri europene și PNRR, ce vizează decarbonizarea, valorificarea energiei hidrogenului, dezvoltarea energiei verzi regenerabile și diversificarea producției.

_____________________________________________________________

Locul 8 – Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills): Avere – 4 mld. lei

Anastasia Soare - TOP 10 cei mai bogați români
Anastasia Soare – TOP 10 cei mai bogați români

Un alt an înfloritor pentru afacerile „Reginei Sprâncenelor”, care continuă să înregistreze o creștere de două cifre în averea sa pentru al doilea an consecutiv.

____________________________________________________________

Locul 9 – Anca Vlad (Fildas-Catena): Avere – 3,3 mld. lei

Grupul Fildas-Catena, deținut de antreprenoarea Anca Vlad, își continuă consolidarea poziției de lider pe piața de distribuție și retail farmaceutic din România. Fildas Trading, cea mai mare companie a grupului, a raportat o cifră de afaceri record în 2022.

___________________________________________________________

Locul 10 – Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (One United Properties): Avere – 2,6 mld. lei

Anul trecut a adus pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, fondatorii și acționarii principali ai companiei de dezvoltări imobiliare One United Properties, diversificarea portofoliului prin extinderi și achiziții strategice, 2023 a adus consolidarea afacerilor și transformarea sau vânzarea unor active.

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (One United Properties) - TOP 10 cei mai bogați romani
Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (One United Properties) – TOP 10 cei mai bogați romani

_____________________________________________________________

Locul 10 – Alin Niculae: Avere – 2,6 mld. lei

Alin Niculae este de departe cel mai mare petrolist independent din România. Acesta a reușit să ocupe un loc în topul puternic al celor mai bogați români, imediat după ce și-a dublat afacerile și se extinde fabulos pe piața de retail.

Mai mult, la aproximativ 20 de ani de la lansare, Oscar Downstream a devenit cel mai mare jucător independent din piaţa petrolieră locală. Controlată în proporţie de 95% de offshore-ul omului de afaceri Alin Niculae, compania a înregistrat afaceri-record de 7,1 miliarde de lei, în creștere cu 88%, și un profit de 351,3 milioane de lei.

Te mai poate interesa și: Jean Valvis, despre succesul Aqua Carpatica! De ce nu va vinde niciodată integral!? „Am dat cuvântul meu de onoare copiilor mei că voi preda șefia afacerii, poziția de CEO”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult