- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai mulți români își iau concediu medical în cazuri de oncologie și cardiologie. Creșterea este una alarmantă

10 Aug, 20:19 • Lupu Alexandra
Tot mai multe cazuri de afecțiuni oncologice și cardiologice. Românii intră tot mai des în concediu medical din cauza acestor afecțiuni.
Tot mai mulți români își iau concediu medical în cazuri de oncologie și cardiologie. Creșterea este una alarmantă

Un raport al CNAS arată creșterea alarmantă a numărului de români care intră în concediu medical din cauze oncologice și cardiologice. Analiza a fost efectuată în 2023 în comparație cu anul 2018, informează ziare.com.

Tot mai mulți români își iau concediu medical

Un raport eliberat de CNAS relevă o creștere a numărului de concedii medicale în 2023 față de 2018. Concret, tot mai mulți români intră în concediu medical în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală și cardiologie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a prezentat toate aceste informații, menționând că una dintre motivele care explică creșterea alarmantă se referă la legea specială care acordă inclusiv celor care oferă suport parental sau tutelar bolnavilor cronici dreptul la concediul medical de asistență.

Citește și despre: Mii de români refuză cardurile de sănătate dintr-un motiv incredibil

„A venit un raport, a fost invitată în şedinţa de Guvern doamna preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, pentru a face o comparaţie între numărul de concedii medicale pre-pandemie şi post-pandemie. S-au luat ca termeni de referinţă anii 2018, respectiv 2023, şi s-a remarcat în raport o creştere a numărului de concedii medicale, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală şi cardiologie.

Una dintre cauzele acestor creşteri, nu este una semnificativă, dar ţin să reamintesc (…) că, din acest an, o lege specială oferă inclusiv celor care dau suport parental sau tutelar bolnavilor cronici dreptul la concediu medical de asistenţă. Este una dintre cauzele care a dus la creşterea acestui număr”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa Guvernului.

Concediu medical
Concediu medical

Întrebat despre concediul medical luat pe nedrept, Mihai Constantin a punctat că ar trebui să existe o investigație în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că s-a constatat o sarcină suplimentară pe bugetul Casei privind concediile medicale, iar problema este studiată la ora actuală de oficiali.

„Ca să ajungem la această aserţiune, ‘concedii medicale pe nedrept’, ar trebui să existe o investigaţie şi să putem lua în considerare rezultatele.

Un interes există, s-a constatat o sarcină suplimentară pe bugetul Casei în ceea ce priveşte concediile medicale şi se studiază problema, dar nu suntem încă în faza în care putem să afirmăm că acele concedii medicale au fost luate cum aţi menţionat dumneavoastră”, precizează Mihai Constantin.

În ceea ce privește o eventuală schimbare a președintelui Casei Naționale de Sănătate, Adela Cojan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că nu există o schimbare în această direcție.

„Am văzut-o pe doamna preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sănătate chiar astăzi, doamna Cojan, în şedinţa de Guvern.

Încă nu s-a schimbat preşedintele Casei”, afirmă Adela Cojan.

Te-ar putea interesa și despre: România primește 400 de milioane de euro pentru digitalizarea serviciilor de sănătate. Anunțul ministrului Sănătății