- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai puţini turişti din străinătate au ajuns în Delta Dunării în acest an, deși asociațiile de turism raportează o creștere de 25% față de 2022

12 Sep, 18:18 • Constantin Cristina
Asociația de turism raportează o mică creștere a turiștilor în Deltă, comparativ cu anul trecut, însă cu mult sub ce a fost înainte de pandemie. Chiar și declanșarea războiului a avut un impact foarte mare asupra turismului în această perioadă.
Tot mai puţini turişti din străinătate au ajuns în Delta Dunării în acest an, deși asociațiile de turism raportează o creștere de 25% față de 2022

Anul acesta au fost tot mai puțini turiști care au vizitat Delta Dunării. Persoanele care au sosit în acest loc au optat pentru modalități autonome de călătorie, iar această alegere a fost în principal determinată de conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, organizațiile de turism raportează o creștere de 15-25% în comparație cu anul precedent, însă nivelul rămâne sub cel înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei, a informat economedia.ro.

Citește și: Delta Dunării o opțiune excelentă pentru o vacanță. Care sunt motivele pentru care ar trebui să optezi pentru această destinație

Tot mai puţini turişti din străinătate au ajuns în Delta Dunării în acest an, deși asociațiile de turism raportează o creștere de 25% față de 2022

Marius Potolea, vicepreședintele Asociației „Explorarea Jurilovca”, a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că organizația condusă de el a înregistrat o creștere de până la 20% a numărului de vizitatori, în comparație cu anul precedent, primul an de funcționare al pensiunii deținute de el. Cu toate acestea, în ansamblu, situația nu arată prea promițătoare.

„A fost o mică creştere faţă de anul trecut, dar mult sub ce a fost în pandemie şi mult sub ce a fost înainte de începerea războiului la vecini. Acest lucru a avut un impact foarte mare, negativ. Şi noi simţim efectele, chiar dacă suntem în zona continentală a Deltei. Suntem întrebaţi de oaspeţi care e situaţia şi ne-au spus că anul trecut nu au fost, la începutul verii nu au vrut să vină aici, din cauza acestei frici. Vedem o creştere, dar va mai dura ceva timp până să ajungă la nivelul pre-pandemie”, a menţionat Potolea.

Delta Dunării
Delta Dunării

El a observat că în acest an au apărut mai multe opțiuni de cazare, iar majoritatea turiștilor au fost din România.

„Vedem constant că se deschid noi pensiuni în Jurilovca, în toată delta, şi atunci practic este bătălia poate mai mare pe acelaşi număr de oaspeţi. Înainte de pandemie, aveam foarte mulţi turişti străini care veneau pe biciclete, cu rulotele sau maşinile, iar acum sunt mult mai puţini, iar cei care vin au rulote şi sunt independenţi”, a mai spus vicepreşedintele Asociaţiei „Descoperă Jurilovca”.

Conform spuselor sale, perioada estivală pentru agențiile de turism din Delta Dunării a început abia la sfârșitul lunii iulie, iar luna august s-a dovedit a fi extrem de favorabilă pentru toată lumea, însă a existat o cerere semnificativă, în special pentru weekend-uri.

„Anul acesta am organizat, pe parcursul verii, serate lipoveneşti cu grupurile vocale din Jurilovca. Oferim mese tradiţionale, excursii cu caiacul, cu bicicletele, cu bărcile şi atunci oaspeţii vin la noi pentru aceste experienţe pe care le pot avea în puţine locuri din Deltă. Anul acesta am avut o creştere cu 15-20% faţă de anul trecut”, a mai menţionat Marius Potolea.

Toamna este unul dintre anotimpurile cele mai potrivite pentru vizitarea Deltei, datorită numărului mare al păsărilor, dar şi a culorilor care înfrumusețează peisajul, în opinia lui.

„Delta se simte altfel în extrasezon, când sunt mai puţini oaspeţi. Atunci când mergi cu barca sau caiacele în deltă, simţi altfel natura. Este liniştită”, a conchis vicepreşedintele Asociaţiei „Descoperă Jurilovca”.

Alte articole: Situație alarmantă în Delta Dunării! Dispare definitiv șalăul! Motivele pentru care peștele preferat al românilor e pe cale de dispariție!