- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți românii care au contract de muncă trebuie să știe aceste informații! Puteți afla totul, rapid și ușor, cu doar câteva click-uri

24 Aug, 18:36 • Preda Silvia
Românii care au calitatea de asigurat trebuie să o demonstreze furnizorilor de servicii medicale la cererea acestora, atunci când au nevoie de servicii medico-farmaceutice. Îți poți afla situația cu doar câteva click-uri, simplu și rapid!
Toți românii care au contract de muncă trebuie să știe aceste informații! Puteți afla totul, rapid și ușor, cu doar câteva click-uri

Românii care lucrează cu acte în regulă iar angajatorii lor plătesc contribuțiile la sănătate au dreptul la serviciile medicale oferite de stat, însă puțini sunt cei care știu cum să verifice dacă beneficiază sau nu de asigurare medicală. Totul se face cu doar câteva click-uri, arată CNAS.

Potrivit legii sănătății nr. 95/2006, sunt momente când asigurarea la sănătate încetează. Pentru salariați, asigurarea se pierde în trei luni de la data încetării raporturilor de muncă/de serviciu.

Milioane de români au asigurare de sănătate. Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:

  • toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară
  • cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România
  • cetăţenii statelor membre ale UE, SEE şi Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi au obţinut dreptul de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni
  • persoanele din statele membre ale UE, SEE şi Confederaţiei Elveţiene care îndeplinesc condiţiile de lucrător frontalier şi anume desfăşoară o activitate salariată sau independentă în România şi care rezidă în alt stat membru în care se întoarce de regulă zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână
  • pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al UE, al unui stat aparţinând SEE sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate.

Citește și: Alexandru Rafila, declarații despre asigurările private de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

doctor
Asigurarea de sănătate la stat costă 1.980 de lei în 2024

Asigurarea la Sănătate în sistemul de stat a celor fără venituri, sau cu venituri, dar fără obligația plății CASS, costă 1.980 de lei în 2024.

Cum poți verifica dacă ai calitatea de asigurat

Dacă ești curios să verifici dacă ești asigurat în cadrul sistemului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), să știi că se poate face simplu și chiar rapid, cu doar câteva click-uri. Trebuie să accesezi Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Acest serviciu este disponibil fără niciun cost și poate fi accesat la orice oră, de orice persoană. Accesând portalul, vei observa două secțiuni de informații:

  • verificare CNP – codul tău numeric personal, pe care îl completezi
  • CID – codul de identificare al asiguraților, care se completează automat.

Ce este CID-ul ?

CID-ul reprezintă Codul de Identificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”.

CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului.

Este necesar să mai completezi apoi informația de securitate, adică un cod numeric afișat pe platformă. Pentru a verifica dacă ești asigurat, trebuie apoi doar să dai click pe butonul „caută”.

Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic și cele prevăzute în Programul național de imunizari, monitorizarea evoluției sarcinii și a lauzei, servicii de planificare familială în condițiile art. 223, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru, scrie cas.cnas.ro.

Vezi și: Pacienții suportă 20% din totalul cheltuielilor din sănătate. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Urmărește Daily Business pe Google News