- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trei județe din Ardeal și un singur proiect comun! Se construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Imagini din proiectul „Velo Apuseni”

24 Mar, 14:35 • Bumbeneci Diana
Autoritățile din trei județe din Ardeal și-au unit forțele și construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Cum arată proiectul „Velo Apuseni”.
Trei județe din Ardeal și un singur proiect comun! Se construiesc 227 de kilometri de piste de biciclete. Imagini din proiectul „Velo Apuseni”

Trei județe se unesc într-un proiect comun. Proiectul „Velo Apuseni”, care constă în realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în trei județe din Ardeal, a fost semnat de către Ministerul Dezvoltării și va primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Velo Apuseni” este proiectul anului în România

Investiția de mare amploare face referire la realizarea de piste de biciclete pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, în zona Munților Apuseni, de-a lungul unor drumuri județene. Din totalul distanței, 99,3 km vor fi pe teritoriul județului Bihor, 35,3 km pe teritoriul județului Alba, iar restul de 92,4 km în județul Cluj. Valoarea contractului de finanțare, 100% nerambursabilă, este de 110 milioane lei. Urmează etapa de proiectare, fiecare Consiliu Județean realizând proiectul pe teritoriul județului propriu.

Citește și: Se schimbă vârsta de pensionare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii anunță și cine va primi mai mulți bani

Velo Apuseni
Velo Apuseni

„Având în vedere că pe teritoriul județului Bihor pista de biciclete va avea o porțiune de aproape 40 de km pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată dintre Băile Felix – Cordău și Sâmbăta – Rogoz, primele demersuri vor fi legate de finalizarea preluării amplasamentului și de realizarea studiilor tehnice. De săptămâna viitoare, echipele de proiecte europene ale Consiliului Județean Bihor se vor mobiliza și pentru acest proiect”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Consiliul Județean Cluj a anunțat oficial că a demarat măsurătorile pentru intabulare. Mai mult, echipa de implementare a proiectului se ocupă zilele acestea de partea de achiziții.

Este un obiectiv important prin intermediul căruia dezvoltăm, cu fonduri europene nerambursabile, infrastructura de trasee cicloturistice din zona Munților Apuseni. Pașii următori constau în realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, respectiv demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Cu siguranță, întreaga zonă va avea enorm de câștigat, atât din punct de vedere turistic cât și al dezvoltării economico-sociale a întregului areal”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Pe teritoriul județului Alba, distanța pistelor de biciclete va fi mărită prin aportul Consiliului Județean și al administrațiilor locale din comunele Gârda de Sus și Arieșeni până la o lungime de circa 80 de kilometri.

Ai mai putea citi și: Vor fi obligați românii să renunțe la carne și să consume doar insecte? Petre Daea a răbufnit! „Saturi stomacul cu ceea ce îi este necesar”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult