- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trucul care te scapă de consumul inutil de gaze. Cum pot fi evitate costurile uriașe cu încălzirea pe timpul iernii

19 Oct, 19:34 • Gabriela Andreescu
Odată cu venirea sezonului rece, românii își pun inevitabil problema costurilor mari de încălzire. Pe de altă parte, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a ne ajuta să trecem cu bine peste perioadele de frig și să ieșim pe plus din punct de vedere financiar
Trucul care te scapă de consumul inutil de gaze. Cum pot fi evitate costurile uriașe cu încălzirea pe timpul iernii

Centrala termică a devenit extrem de utilă în ultimii ani din cauza deselor întreruperi de la reţeaua publică şi de la creşterea masivă a tarifelor la energia electrică. Însă, una dintre greșelile frecvente atunci când vine vorba de centrala termică este oprirea acesteia în momentul în care plecăm de acasă, în încercarea de a face economie, avertizează specialiștii.

În cazul în care oprim centrala termică vom consuma de fapt mai mult decât dacă centrala ar rămâne pe o temperatură constantă de 18-19 grade. Și asta deoarece consumul crește semnificativ pentru a încălzi casa atunci când temperatura este una foarte scăzută, informează Antena3.

Termostatul de ambient, un dispozitiv ingenios care te ajută să faci economie la energie

Termostatul este un dispozitiv sensibil la variațiile de temperatură din locuință care ne ajută să gestionăm automat centrala. El funcționează precum un întrerupător, care pornește sau oprește centrala, în funcție de modificările termice din ambient.

Tot ce trebuie făcut este să setăm temperatura pe care dorim să o avem în casă, iar termostatul va porni și centrala când este nevoie pentru a o menține constantă. În momentul în care temperatura din cameră scade sub valoarea setată, termostatul va porni centrala termică, astfel reușind să mențină constat temperatura stabilită inițial.

Pe piața din România există mai multe tipuri de termostate, cu prețuri care pornesc de la circa 150 de lei. Unele vin cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de funcționare a instalației de încălzire.

Termostatele de ambient existente pe piață sunt în principal cele mecanice și electronice.

Termostatele mecanice sunt potrivite pentru cei care își petrec foarte mult timp acasă, având ca principal avantaj prețul ieftin.

Termostatele electronice sunt recomandate persoanelor care sunt mai mult plecate de acasă. Acestea sunt capabile să regleze temperatura atunci când nu este nimeni acasă ajută în economisirea unei cantități mari de energie.

Termostatul de ambient ne ajută să economisim din costurile de încălzire pe timpul iernii
Termostatul de ambient ne ajută să economisim din costurile de încălzire pe timpul iernii

Alegerea camerei în care se va monta unui termostat de ambient trebuie făcută cu grijă, întrucât valoarea reglată a temperaturii în încăperea etalon va depinde și temperatura dorită în celelalte încăperi ale casei, informează Playtech.

Pentru a funcționa eficient, un termostat trebuie montat la o înălțime de 1,5 m, pe peretele opus celui pe care este montat caloriferul. Termostatul de ambient trebuie amplasat astfel încât să se afle în zona de circulație naturală a aerului și să nu fie influențat în niciun mod de curent sau alte surse de căldură.

Alte sfaturi oferite de specialiști pentru a trece cu bine peste sezonul de frig

În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat. Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.

Citește și: Ajutor de încălzire 2022. Iată documentele necesare și modelul de cerere

Mai mult, un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient, iar pentru evitarea apariției mucegaiului sau igrasiei este recomandată inclusiv izolarea pe exterior a locuinței.

Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult