- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Uitată după Revoluție, o meserie a revenit în forță în acest an. Elevii care o vor practica pot câștiga între 1.000 și 3.000 de euro.

02 Nov, 23:00 • Gabriela Andreescu
La Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din Capitală a fost inaugurat primul curs de ceasornicari pentru învățământul dual. 21 de elevi de clasa a IX-a vor învața arta ceasornicăriei în paralel cu orele de la clasă.
Uitată după Revoluție, o meserie a revenit în forță în acest an. Elevii care o vor practica pot câștiga între 1.000 și 3.000 de euro.

Numărul elevilor care vor să învețe o meserie crește de la un an la altul. În această toamnă s-au înscris cu 1.300 mai mulți elevi în cadrul școlilor cu învățământ dual decât anul trecut. Astfel de instituții de învățământ încheie parteneriate cu firme unde absolvenții își pot găsi o slujbă, informează Știrile ProTV.

Cele mai căutate calificări sunt operator mașini, electromecanic utilaje și mecanic auto, iar de anul acesta, există din nou, după 30 de ani de pauză, și meseria de ceasornicar.

Cursul inaugurat la Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din București este primul curs de ceasornicari din 1989 încoace, atunci când au ieșit de pe băncile școlii ultimii ceasornicari din România.

„Vor fi în doua serii în laborator și vor învață teoria orologeriei. La final vor fi capabili să repare ceasuri mecanice, automatice și quartz. Nevoie de ceasornicari e așa mare încât nu numai cei mai buni vor găsi job, pentru că e nevoie pe toate nivelurile. E nevoie de oameni competenți pentru a schimba o baterie la ceas până la oameni competenți pentru a face service pentru branduri foarte scumpe,” a declarat pentru sursa citată Mihai Ceciu, Asociația Română de Ceasornicărie

Absolvenții vor fi angajați de companii din România, dar și din străinătate care caută adolescenţi pregătiţi să înveţe o meserie de viitor.

La aceste cursuri, de ceasornicărie, elevii vor face practică zi de zi cu reprezentanți ai marilor companii de lux din Elveția. Aceștia vor să-i învețe pe liceeeni o meserie pe cât de frumoasă și migăloasă, pe atât de bănoasă. Fiecare candidat, dornic să urmeze cursurile de ceasornicărie, trebuie să treacă testul îndemânării, la finalul clasei a opta.

„În primul rând, trebuie să înveți să nu te grăbești. E destul de greu, nu e ușoară, dar învață în timp și prin practică avansezi. La unele ceasuri e dificil să schimbi și o baterie,” a declarat Marius Bălăcescu, ceasornicar

Un ceasornicar care lucrează într-un atelier poate căștiga între 1.000 și 3.000 de euro.

Conform unei analize Allied Market Research, piața globală a ceasurilor de lux a fost evaluată la 43.661,8 milioane de dolari în 2019 și se estimează că va ajunge la 51.317,3 milioane de dolari până în 2027.

La Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din Capitală se poate învăța meseria de ceasornicar
La Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din Capitală se poate învăța meseria de ceasornicar

Pe lângă statutul conferit proprietarilor, atributele comune ale ceasurilor de lux sunt disponibilitatea limitată, distincția socială, exclusivitatea, calitatea excepțională și prețurile ridicate. Nu există o definiție oficială a ceasului de lux – în accepțiunea generală, prețul unui ceas de lux pleacă de la 1.200 de dolari și poate ajunge la sume astronomice, de cateva milioane.

Creșterea cererii pune presiune pe industria orologeră: angajatorii, nu doar din România, ci și din Europa de Vest, în special Elveția, vorbesc de multă vreme despre o criză a reparatorilor. Meseria modernă de ceasornicar este în acest moment apogeul științei și practicii micromecanice.

Piaţa muncii are un deficit de sute de mii de meseriaşi, deși salariile sunt din ce în ce mai atractive. Toți elevii care optează pentru învățământul dual încheie un contract cu statul, dar și cu operatorii economici, care le garantează o bursă de studii de cel puțin 400 de lei.

Veștile sunt, însă, îmbucurătoare: Numărul elevilor înscriși în învățământul dual a crescut anul acesta. În clasa a IX-a au intrat 5.944 de elevi, în creștere față de anul școlar trecut cu 1.300. Cei mai mulți s-au înscris la calificări precum: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, mecanic auto și bucătar.

Citește și: Tinerii „pierd” 3 ani din viață în facultăți care nu le mai asigură nicio meserie. Cei care reușesc să lucreze în domeniile în care s-au pregătit nu depăsesc 30%.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult