- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima oră. Ministerele rămân fără milioane de euro! A fost publicată lista tăierilor bugetare propuse de PSD

12 Apr, 14:58 • Lupu Alexandra
Oficial! A fost publicată lista tăierilor bugetare propuse de PSD. Iată care sunt ministerele care pierd milioane de euro.
Ultima oră. Ministerele rămân fără milioane de euro! A fost publicată lista tăierilor bugetare propuse de PSD

Social-democrații au trimis deja la Guvern o listă care are în vedere cheltuielile care vor fi tăiate de la nivelul ministerelor. Informațiile relatate de antena3.ro arată că instituțiile din subordine vor pierde milioane de euro.

Ministerele pierd milioane de euro

PSD a trimis o listă la Guvern, care are în vedere tăierea bugetară realizată la nivelul mai multor instituții din subordinea Guvernului. La Ministerul Culturii se vor reduce cheltuielile cu 2 milioane de lei.

Ministerul Transporturilor va rămâne pe minus cu aproape 400 milioane de lei. Cu toate acestea, primele informații arată că banii nu vor fi reduși de la întreținerea drumurilor sau de la investiții. Situația se explică prin simplul fapt că Marcel Ciolacu a cerut în mod special să nu fie afectate aceste fonduri sau cele salariale.

Pe de altă parte, la Ministerul Economiei va avea loc o tăiere de câteva zeci de milioane de lei, iar la cel de Finanțe de aproape 400 milioane. Social democrații au făcut deja lista care poate contribui la optimizarea bugetelor din următoarea perioadă și au trimis-o către Guvern. Propunerile partidului vor fi analizate de Executiv și vor fi discutate chiar pe parcursul zilei de astăzi.

În continuare, rămâne de văzut care sunt reducerile în ministrele liberale și la nivelul celor care aparțin de UDMR. Concluzia este una singură: tăierile trebuie să acopere suma uriașă de 20 milioane de lei, care lipsește de la bugetul de stat. Suma trebuia să fie regăsită din încasări, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Sorin Grindeanu refuză tăierile bugetare. „La rectificări, o să cerem bani, pentru că vorbim de investiţii, vorbim de proiecte mari”

PSD, despre tăierile bugetare
PSD, despre tăierile bugetare

Veniturile din ianuarie, februarie și martie au fost sub așteptări, motiv pentru care miniștrii se văd acum obligați să taie din cheltuielile din propriile bugete. În paralel, Nicolae Ciucă a cerut tuturor miniștrilor să-și reducă bugetele cu până la 6%. În documentul depus de PSD se relatează că este datoria Guvernului să conducă politica fiscală bugetară în mod prudent, dar mai ales, să asigure sustenabilitate. Social-democrații au precizat că este necesară adoptarea unor măsuri care să contribuie la reducerea cheltuielilor bugetare, tocmai de aceea, solicită reevaluarea fondurilor.

„Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document.

PSD a transmis că nu va accepta sub nicio formă propuneri care ar duce la tăierea salarială. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat în mai multe rânduri că veniturile de care dispune statul român nu permit o reducere.

„Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru.

Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.

Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare”, declară Budăi.

„Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, completează ministrul.

Citește și: Decizie fără precedent: cheltuielile bugetare sunt reduse cu 20 de miliarde de lei. Se vor lua măsuri pentru creșterea colectării taxelor, după ce ANAF nu a contribuit suficient la buget