- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”

20 Oct, 18:29 • Bumbeneci Diana
Criza facturilor a convins mai mulți români să găsească soluții pentru a scăpa de cheltuielile mult prea mari. Un bărbat din Maramureș a realizat o improvizație prin care a reușit să nu mai plătească la curent.
Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”

În Maramureș, oamenii învață, rând pe rând, cum să se protejeze de actuala criză energetică. Așa începe și povestea unui bărbat care a transformat o moară de porumb într-o sursă de energie electrică. A adăugat elemente moderne și a adaptat-o astfel încât să-și facă viața mai ușoară în aceste clipe grele, conform unui material realizat de Observatornews.

Un român a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi

În curtea gospodăriei pe care o are în Vadu Izei, Mihai Bledea a reușit să îmbine noul cu vechiul, ținând cont de tradiția din . Are acolo atât o vâltoare în care lumea din sat își spală hainele de iarnă și covoarele, cât și o moară veche de peste 100 de ani.

„Moara, ca atare, datează de prin 1886 a fost adusă din partea austro-germană. Eu după ce m-am căsătorit am găsit actele cu instalația hidromecanică a moșului lui socru și am dorit să am și o moară”, povestește Mihai Bledea, proprietar moară.

În momentele în care oamenii nu au mai venit aici cu porumb la măcinat, maramureșeanul n-a vrut să lase moara să ajungă o ruină. A transformat-o și acum, cu ajutorul apei, o folosește ca să producă energie electrică. Așa scapă de facturi și își produce propria energie, în plină criză economică.

Mai poți citi: Turcan propune introducerea a două contracte de muncă pentru români. Ce modificări aduce noul proiect adoptat de Senatori

Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”
Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”

Dacă cobor pârâul mai jos, atunci apa trece peste roată și nu mai angrenează. Dacă ridic apa spre roată, am axul intermediar și am nevoie să îmi scot 3.000 de rotații pe minut”, arată Mihai Bledea, proprietar moară.

Uitați, acum aprind două becuri acolo. Acum bag în priză și ar trebui să se aprindă becuri acolo”.

Întreaga inginerie produce șapte kilowați, în timp ce gospodăria îi consumă doar patru. Ei bine, omul nu se oprește doar la atât.

Vreau să măresc capacitatea roții, dimensiunea. Ar trebui să o fac undeva la doi metri și ceva, până unde am cota 0, de la apă, să o poate învârte bine”, spune Mihai Bledea, proprietar moară.

Se pare că bărbatul a devenit rapid un exemplu pentru vecinii săi, iar inițiativa lui e un model și pentru aceștia.

„Cred că toți de acum încolo am putea să încercăm să facem același lucru, pentru că sunt toate scumpe”, este de părere un localnic.

„Acum că se scumpește și curentul și tot, pentru el o să fie un rezultat foarte bun”, adaugă un altul. Și, de câteva luni, deja e: „Nu le sting (n.r. becurile), și așa nu plătesc. Apa oricum curge”.

Ai mai putea citi: Zeci de mii de cutii Panadol Baby ce conțineau substanțe periculoase, vândute în România! Gigantul farma GSK vindea copiilor români sirop cu substanțe INTERZISE în toată Europa

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult