- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un bărbat din Timișoara s-a ales cu 52.000 de lei pentru că a cazat ucraineni. Acesta a găzduit nu mai puțin de 26 de persoane!

15 Nov, 20:06 • Cornel Ghimeșan
Un bărbat din Timișoara a cazat 26 de ucraineni fugiți din calea războiului de peste graniță. Timișoreanul a primit din partea statului nu mai puțin de 52.000 de lei din partea statului pentru acest gest.
Un bărbat din Timișoara s-a ales cu 52.000 de lei pentru că a cazat ucraineni. Acesta a găzduit nu mai puțin de 26 de persoane!

În tot județul Timiș, în perioada martie-septembrie, ISU Timiș, prin care se fac plățile pentru cazarea refugiaților ucraineni, a decontat peste nouă milioane de lei.

Guvernul României are pe site-ul instituției o rubrică dedicată facilităților pentru refugiați ucraineni. Aici sunt mai multe întrebări și răspunsuri pentru refugiații care ajung în România, dar și pentru românii care vor să se implice în ajutorarea lor. „Ce posibilități de cazare au refugiații din Ucraina?”, este una dintre întrebări.

„România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot fi cazați atât în spațiile asigurate de stat, cât și la unități sau persoane private care și-au exprimat disponibilitatea de a oferi spații pentru cazare. Cheltuielile aferente, inclusiv pentru hrană, sunt asigurate din fondurile alocate în acest scop de la bugetul de stat, cât și din donații. De asemenea, vor fi asigurate și alte tipuri de resurse – hrană, produse de igienă și îmbrăcăminte – colectate prin intermediul platformei online creată de Guvernul României, prin alte structuri și initiative private”, este răspunsul Guvernului României.

„Programul 50/20” este una din metodele de sprijin pentru refugiații ucraineni care ajung în România, cu ajutorul căruia statul acordă o sumă de 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare pentru fiecare refugiat ucrainean găzduit în România. Pentru foarte mulți români programul a devenit atractiv.

Alte articole: Ungurii ne țin partea ca să intrăm în Schengen. Ministru maghiar: „Budapesta doreşte menţinerea parteneriatului strategic româno-ungar”

În Timișoara, spre exemplu, după izbucnirea războiului din Ucraina s-a deschis centrul „Timișoara pentru Ucraina”. Aici, mulți oameni care au fost dispuși să ajute oamenii fugiți de război s-au înscris pentru a-și pune la dispoziție, gratuit, locuințele. Odată cu intrarea în vigoare a „Programului 50/20”, cei care au dorit să beneficieze de decontarea serviciilor de cazare și hrană a refugiaților au depus cerere și au primit 20 de lei pentru hrană/persoană cazată și 50 de lei pentru cazare.

Proprietarul trebuie să se încadreze în cei 20 de lei pentru a asigura trei mese pe zi. În cele mai multe cazuri, cei 20 de lei sunt acordați refugiatului, iar suma de 50 de lei este păstrată de proprietar, care trebuie să asigure, din această sumă, și plata utilităților. Un calcul simplu arată că pentru un refugiat, doar pentru cazare, un proprietar poate primi de la stat 1.500 de lei lunar.

În Timișoara au fost cazați 672 de refugiați

Un bărbat din Timișoara s-a ales cu 52.000 de lei pentru că a cazat ucraineni. Acesta a găzduit nu mai puțin de 26 de persoane!
Un bărbat din Timișoara s-a ales cu 52.000 de lei pentru că a cazat ucraineni. Acesta a găzduit nu mai puțin de 26 de persoane!

Potrivit centrului „Timișoara pentru Ucraina” în luna octombrie au fost cazați în locuințele unor persoane fizice din Timișoara 672 de refugiați ucrainei. Sumele decontate pentru cazarea și masa refugiaților gazduiti de persoane fizice din Timișoara, în octombrie 2022, este de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare sumă, 54 de mii de lei, a încasat-o un timișorean care găzduiește 26 de refugiați într-o casă cu două niveluri.

Pentru a decontarea banilor, pe lângă declarația pe proprie răspundere a proprietarului este nevoie și de o declarație tradusă a refugiaților ucraineni, care să ateste că au beneficiat de serviciile decontate. Potrivit unor surse din cadrul Direcției de Asistență Socială Timișoara, câștigul lunar al unui proprietar depinde și de grija pe care o are persoana cazată la consumul de gaz, fiind și situații în care căldura este pornită atât de tare încât în apartamente se poate sta în tricou.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult