- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un fost militar s-a prefăcut 20 de ani că este paralizat. Cum s-a aflat că a primit fraudulos beneficiile unei persoane cu handicap

29 Jan, 19:51 • Alexe Raluca
Un soldat în vârstă de 49 de ani din New Hampshire a recunoscut că și-a petrecut ultimii 20 de ani în scaun cu rotile pentru a încasa peste 660.000 de dolari beneficii.
Un fost militar s-a prefăcut 20 de ani că este paralizat. Cum s-a aflat că a primit fraudulos beneficiile unei persoane cu handicap

Christopher Stultz a pledat vinovat pentru că a făcut declarații false în 2003 la Departamentul pentru veterani pentru a obține un grad de invaliditate de 100%, potrivit Procuraturii SUA. Planul lui a început atunci când a declarat că nu își mai poate folosi picioarele după ce a părăsit serviciul militar. Pentru a atesta că ar eun handicap, el a prezentat documente false.

Citește și: Se măresc indemnizațiile pentru persoanele cu handicap. Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Un fost militar s-a prefăcut 20 de ani că este paralizat

Christopher Stultz a obținut, prin înșelătoria lui, și fonduri pentru a achiziționa „mașini speciale și modificări ale vehiculelor concepute pentru a ajuta veteranii cu mobilitate redusă”. Bărbatul este de profesie învățător la grădiniță, iar între ianuarie 2003 și decembrie 2022 a primit 662,871,77 de dolari, susțin oficialii, potrivit nypost.com.

În octombrie 2021, fostul soldat a fost văzut folosindu-și scaunul cu rotile în Boston, doar pentru a-l ridica în mașina sa și a pleca de la spital câteva momente mai târziu. El a mers apoi la un centru comercial, unde a fost văzut mergând normal, fără scaunul cu rotile. Procurorii au declarat că Stultz a fost „supravegheat în mai multe rânduri” de la primul incident. Veteranul a mai fost văzut mergând normal prin mall fără a avea nevoie de niciun ajutor în octombrie 2022.

Mai multe persoane care îl cunoșteau pe Stultz încă de la începutul anilor 2000 le-au împărtășit anchetatorilor că nu l-au cunoscut niciodată ca având nevoie de un scaun cu rotile sau de orice alt tip de asistență pentru mers. Atunci când a fost confruntat de polițiști cu privire la mobilitatea sa, Stultz a recunoscut că putea folosi ambele picioare și că era conștient că încasa în mod fraudulos beneficiile unei persoane cu handicap real.

Pe 6 mai 2024, Stultz va fi condamnat, riscând o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare și trei ani de eliberare supravegheată. De asemenea, i se poate impune de către autorități să restituie întreaga sumă de bani pe care a primit-o în mod fraudulos de-a lungul anilor.

Citește și: Satul din Moldova plin de orbi. Schema prin care sătenii şi-au asigurat ajutor de handicap şi cum a închis ochii doctorul care le-a semnat certificatele de nevăzători