- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre planurile Guvernului. Gheorghe Ialomițeanu: „Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!”

02 Nov, 09:27 • Bumbeneci Diana
Guvernul ar avea în plan să crească vârsta de pensionare la peste 65 de ani. Un fost ministru de Finanțe susține că românii s-ar putea retrage din muncă la 70 de ani.
Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre planurile Guvernului. Gheorghe Ialomițeanu: „Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!”

Guvernul ia în calcul o nouă formă a legii pensiilor.  ”Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.

Fostul ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat, la Antena 3 CNN, că mulți români vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani.

Planul Guvernului ar fi ca românii să muncească până la 70 de ani?

Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani pentru că pensia nu o sa fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor.

Dar, prin faptul că vor indexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, este sub nivelul ratei inflației din 2022 care a fost 16,4%, și nu se ia în considerare rata inflației din 2023”, a explicat Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe.

Gheorghe Ialomițeanu despre legile din Guvern
Gheorghe Ialomițeanu despre legile din Guvern

Vezi și: Formulă de calcul la pensii. Tabelul cu vârsta standard de pensionare în funcție anul și luna în care te-ai născut

Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Valoarea punctului de referință, cunoscut și după formularea de VPR, acesta este egal cu punctul de pensie. Punctul va ajunge în 2024 la 2.031 lei, fiind majorat cu 13,8 de Guvern. Împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Formula de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După aflarea VPR, se analizează decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

Poți citi: Pensionare mai devreme pentru o categorie de români. Cine va avea parte de beneficii în 2024, conform noii legi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult